DELEN

Of je het nu leuk vindt of niet, voor iedereen komt er een dag waarop een sollicitatiegesprek gepland staat. Ook al ligt het er heel erg aan naar wat voor job je gaat solliciteren – een corporate kantoorbaan vraagt om een formelere look dan een creatieve baan in een agency – er zijn algemene kledingtips voor een sollicitatie die voor werkelijk iedereen gelden. Maak er gebruik van voor jouw sollicitatie, want je weet: een eerste indruk maak je maar één keer!

1. Niet te casual

Ja, steeds meer werkgevers, tegenwoordig ook zelfs banken, rekken de kledingregels aardig uit. Ook daar hoef je steeds minder vaak strak in een jasje en dasje naar kantoor, maar heb je bijvoorbeeld casual Friday of andere strakke regels. Dat wil echter niet zeggen dat je in een casual look op het sollicitatiegesprek kunt verschijnen. Als je twijfelt, ga dan liever voor te zakelijk. Laat drukke patronen, grote merknamen op truien en trendy accessoires dus thuis. Ga in plaats daarvan voor donkere kleuren en luxere materialen.

2. Blijf basic

Tja, helaas weer een tip die erg saai lijkt, maar ook in dit geval kun je beter te basic zijn dan te overdreven. Zoals hierboven al beschreven staat, kun je het beste voor rustige, donkere kleuren kiezen in plaats van felle, drukke patronen. Daarnaast kun je beter ook niet te veel sieraden dragen – te afleidend en lawaaierig – of te zware parfum dragen. Ja, ook wanneer je je parfum al-tijd draagt en het dus een must is voor je, kan het toch slimmer zijn deze achterwege te laten. Een geur is erg persoonlijk en bepalend voor de kansen op je sollicitatie, en ook kan de recruiter allergisch zijn voor parfum. Mee opletten dus!

3. Ga verzorgd

Het is misschien minder expliciet dan een felgekleurd T-shirt, maar toch zeer opvallend en ook superbelangrijk: ga verzorgd naar het sollicitatiegesprek. Dus ga niet in die fijne enkellaarsjes met platform heels die je de dag ervoor ook naar de bar aan had, en laat liever ook je boyfriend look overhemd thuis en ga voor een blouse die je goed past. Overigens geldt dit niet alleen voor je kleding, verzorgdheid is minstens zo belangrijk voor je haar en make-up. Was je haar van tevoren, gebruik niet te veel (maar ook niet geen) make-up en – belangrijk – zorgt dat je geen gebroken nagels hebt.

4. Vraag om verwachte kleding sollicitatie

Wil je zeker zijn van de zaak, vraag dan aan degene met wie je een gesprek plant wat hij of zij verwacht van de outfit. Op die manier kun je namelijk gemakkelijk inspelen op de verwachtingen van de mensen met wie je het sollicitatiegesprek aangaat. En val je sowieso direct in de smaak. Succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here