DELEN

Iedereen verliest dagelijks tussen de 50 en 100 haren. Dat is normaal, je hoeft je dus geen zorgen te maken als er wat haren achterblijven in je borstel of douche. Pas als je ziet dat je haar met bosjes uitvalt en dunner wordt, zoek je best uit waar dit aan zou kunnen liggen. De meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen zijn verandering van seizoenen, zwangerschap, menopauze, stress, strakke kapsels en vitaminetekort. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen. Wat te doen tegen haaruitval? Wij zetten vijf tips op een rijtje voor je!

haaruitval vrouwen

1. Haaruitval vrouwen: eet gezond en gevarieerd

Gezonde voeding is belangrijk voor je hele lichaam en dus ook voor je haar. Wat doen tegen haaruitval? Zorg ervoor dat je gezond en gevarieerd eet, zo krijg je precies binnen wat je nodig hebt. Je lichaam heeft verschillende stoffen nodig om gezond en sterk haar te kunnen aanmaken. Vooral eiwitten en mineralen zijn onmisbaar. Zet daarom wat vaker vis, vlees, zuivelproducten en bonen op het menu. Ook vitamines zijn belangrijk voor je haar: vitamine A, B, C en E. Deze vitamines versterken je haar en zorgen voor je hoofdhuid en doorbloeding. Vitamine E is het belangrijkste voor je haar. Deze vitamine zorgt voor meer haargroei en is een antioxidant die stress kan helpen voorkomen (zie volgend puntje). Je vindt deze vitamine vooral in noten en zaden zoals amandelen en pijnboompitten.

2. Haaruitval stress vrouw

Haaruitval bij vrouwen komt vaak door stress. Werk, kinderen, huishouden en sociale verplichtingen kunnen immers veel stress veroorzaken. Stress is ongezond en ook je haar wordt er niet blij van. Als je stress hebt, produceren je bijnieren meer adrenaline en dat blijft door de slechte doorbloeding van je hoofdhuid lang aanwezig en komt ook in het talg terecht in de vorm van melkzuur. Melkzuur kan de haarwortels beschadigen waardoor haren kunnen afsterven. Wat helpt tegen haaruitval? Probeer een goede balans te vinden tussen werk en privé. Zorg voor genoeg ontspanning en ga op tijd naar bed. Rust en genoeg slaap zijn heel belangrijk. Ook dagelijks bewegen heeft een positief effect op stress. Vooral yoga doet wonderen tegen stress.

Lees ook: Last van stress? 9 tips om stress te verminderen

haaruitval bij vrouwen

3. Haaruitval menopauze en zwangerschap

Wat te doen tegen haaruitval vrouwen? Vrouwen in de menopauze zullen merken dat er heel wat dingen aan hun lichaam veranderen, zo ook het haar. Dunner wordend haar vrouwen overgang is normaal. Tijdens de menopauze kan je haar ook sneller uitvallen. Dit komt doordat de aanmaak van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron afneemt. Hierdoor verschuift de balans meer in de richting van de mannelijke hormonen met haaruitval vrouwen tot gevolg. Een hormoonbehandeling kan hierbij helpen, maar er bestaan ook middelen die de haargroei versnellen (zie puntje 5). Als je veel haaruitval vrouw hebt, doe je er goed aan om dit te bespreken met je huisarts.

Haaruitval bij vrouwen kan ook ontstaan door zwangerschap. Tijdens de zwangerschap heb je waarschijnlijk niets te klagen over je haar. Integendeel, het zat nog nooit zo goed! Het haarverlies vrouw ontstaat vaak twee à drie maanden na de bevalling. Dit heeft vaak te maken met de veranderde hormoonhuishouding. Tijdens de zwangerschap liggen je oestrogeenwaarden hoger waardoor je weinig of geen haar verliest. Al het haar dat je niet kon verliezen, valt na de bevalling uit. Ben je een kersverse mama en voel je je onzeker over je haarverlies? Misschien helpt een nieuw kapsel wel, bijvoorbeeld halflang haar!

haaruitval

4. Strakke kapsels en hoofddeksels

Draag jij vaak een pet, muts of helm? Hoofddeksels kunnen kaalheid bij vrouwen veroorzaken. Ook strakke kapsels die druk uitoefenen op de haarwortels (zoals paardenstaarten, dotten en extensions) kunnen voor extreme haaruitval vrouw zorgen. Wat te doen tegen haaruitval? Draag enkel een hoofddeksel als het moet en laat je haar regelmatig los om dunner wordend haar te vermijden.

5. Haaruitval vrouwen oplossing

Omdat haaruitval bij vrouwen wat ingrijpender is dan bij mannen, zijn er ook verschillende middelen op de markt, onder andere een haargroei middel vrouwen. Zo bestaan er allerlei preparaten met hormonen en vitamines om haaruitval tegen te gaan en die de haargroei versnellen. Capsules met keratine van natuurlijke oorsprong zijn het bekendste. Deze capsules bevatten plantaardige actieve bestanddelen, vitamines en mineralen. Als je graag een haargroei middel vrouw wilt proberen, vraag dan advies aan je huisarts of apotheek.

haarverlies

Zo, dit zijn vijf tips tegen haaruitval bij vrouwen. Als je je zorgen maakt over je haarverlies of dunner wordend haar, kan het geen kwaad om naar je huisarts te gaan. De oorzaken van haarverlies kunnen erg uiteenlopend zijn. Een bloedonderzoek kan eventuele afwijkende waarden aantonen. Er zijn namelijk ook medische aandoeningen die haarverlies kunnen veroorzaken. In dat geval zullen bovenstaande tips daar niet veel bij kunnen helpen. Ook sommige medicijnen kunnen haarverlies veroorzaken, vaak staat dit aangegeven in de bijsluiter. Ook dit is handig om even te overleggen met je huisarts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here