DELEN

Een accessoire wat je (bijna) elke dag om hebt en wanneer dat niet zo is, je je haast kaal voelt: we hebben het over het horloge natuurlijk! Maar wat weet jij eigenlijk over het accessoire wat ervoor zorgt dat je netjes op tijd komt? We zochten de leukste feitjes over het horloge voor je op en verzamelden ze in dit artikel.

10 over 10

Het is je vast al wel opgevallen wanneer je in een juwelierszaak bent of net een nieuw horloge hebt gekocht: de horloges staan allemaal op 10 over 10. Dit is zo omdat het horlogemerk dan goed te zien is op de wijzerplaat en ook dat de wijzers zelf het beste uit komen qua kleur. Daarnaast staat het ook netjes, zeker in een juwelierszaak. Moet je je voorstellen dat alle klokjes op een ander tijdstip stonden. Dat staat toch wel een beetje rommelig. Ook schijnt het zo te zijn dat wanneer de wijzers op 10 over 10 staan het horloge naar je glimlacht.

Uitvinder polshorloge

De uitvinder van het polshorloge is Patek Phillipe. Aan het eind van de 19e eeuw maakte hij een verandering in de wereld van horloges door een leren bandje aan het ronde klokje te bevestigen. Lange tijd was zijn uitvinding niet populair en werd er tot aan de Tweede Wereld oorlog nog gebruik gemaakt van het zakhorloge.

Polshorloge was voor vrouw

De polshorloges die we vandaag de dag kennen werden aan het begin van de 19e eeuw nog gezien als dameshorloges. In de Tweede Wereldoorlog kwamen mannen erachter dat een polshorloge veel makkelijker was dan een zakhorloge en zijn ze ook horloges om hun pols gaan dragen.

Alles wat je nog niet wist over een horloge

Vakje voor zakhorloge

Over het zakhorloge gesproken. Ken je dat kleine vakje in de rechterzak van je spijkerbroek? Dit was vroeger het zakje waar het zakhorloge in op werd geborgen.

Van veer naar batterij

In 1957 was de laatste grote ontwikkeling in de wereld van horloges. Er kwamen horloges op de markt waarbij gebruik gemaakt werd van een batterij in plaats van een veer.

 

Alles wat je nog niet wist over een horloge

Niet dominante hand

Dat is waar je je horloge draagt. Dus ben je rechts, dan draag je je horloge links. En ben je links dan draag je je horloge om je rechterpols. Waarschijnlijk wist je dit al wel, maar wist je ook dat 86% van de mensen het horloge om z’n linkerpols draagt en 14% rechts.

Duurste horloge ter wereld

In 2017 was het duurste horloge ter wereld de Graff Diamonds – Hallucination, die maar liefst 55 miljoen als waarde heeft. Dat is ook niet heel gek wanneer je ziet dat het horloge helemaal bezaaid is met 110-karaat kleurrijke diamanten. En de grootte van de diamanten draagt ook bij aan het enorme bedrag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here