DELEN

Op een grijze dinsdagochtend staar je naar de persoon in de spiegel. Een oneffen huid, wallen en hangende ogen staren naar je terug. Zuchtend denk je terug aan die tijd waarin je huid nog zo sprankelend was – en dat je toen nog dacht dat die tijd nooit voorbij zou gaan. Goed nieuws voor je: het is heel gemakkelijk om die stralende huid weer te terug te krijgen. Nee, nee, ik bedoel niet dat je je nu naar de drogist moet haasten voor een nieuw potje Olaz. Er is namelijk een gratis remedie: slaap. Een achtergrond.

Waarom is slaap zo belangrijk?

Slapen doen we ongeveer eenderde van de tijd. En dat is maar goed ook. In je slaap heeft je lichaam namelijk eindelijk de tijd om zichzelf te herstellen. Onderzoek bevestigt dan ook dat een tekort aan slaap kan zorgen voor een kortere levensduur, meer kans op overgewicht, stress, hoge cholesterol, depressie en een lagere weerstand. Al een aantal dagen weinig slaap kan voor meer stress zorgen en doet de lichamelijke en mentale alertheid afnemen. Langdurig slaaptekort heeft nog desastreuzere gevolgen: dit verhoogt de kans op hartaanvallen of beroertes. Genoeg redenen om toch wat extra slaap te pakken dus!

Slaap geeft je looks een oppepper

In je slaap wordt natuurlijk ook je huid hersteld. En dat is belangrijk, want je huid wordt gedurende de dag aan veel kwade factoren blootgesteld. Denk aan stress, zonlicht of vervuiling. In je slaap produceert het lichaam meer eiwitten, waardoor cellen zich weer kunnen vernieuwen en herstellen. Dit zorgt vervolgens weer voor een soepele, volle huid. Een gebrek aan eiwitten is dan ook de reden dat je na slaaptekort moet dealen met donkere kringen onder je ogen, een bleke huid, meer rimpels en gezwollen ogen. En dat niet alleen. Zoals eerder genoemd zorgt een slaaptekort ook voor een hogere kans op obesitas. Ons lichaam denkt het gebrek aan energie immers te compenseren door meer te gaan eten. Een schoonheidsslaapje is dus niet alleen maar weggelegd voor sprookjes.

Zo krijg jij genoeg slaap!

Hoewel een goede nachtrust per persoon afhankelijk is – sommigen kunnen met 6 uur door, terwijl anderen na 10 uur pas uitgeslapen zijn – zijn wetenschappers het erover eens dat 7 tot 8 uur slaap per nacht noodzakelijk is om fit en gezond te blijven. Maar hoe kom je nou eigenlijk aan genoeg slaap? Check de volgende tips:

1. Breng jezelf al voor je slaap in de relaxing mood. Neem een warme lavendelthee of neem een warme douche.

2. Dit betekent ook dat je jezelf niet energie moet geven net voor het slapen gaan. Vermijd sport tot 3 uur voordat je gaat slapen.

3. Laat ook je ogen rusten en wennen aan het donker. Zet de televisie uit, gebruik je laptop niet meer en laat ook je telefoon ver weg net voor het slapen.

4. Zorg voor een donkere en stille slaapkamer.

5. Slaap in een niet te warme, maar ook niet te koude ruimte. Rond de 18 graden is een goede maatstaaf.

6. Breng jezelf in een goed slaapritme, zodat je lichaam gewend raakt aan vaste slaaptijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here