DELEN

Je kunt nog zoveel geld besteden aan mode, beauty en trends, maar één aspect van stijlvol zijn is simpelweg niet te koop: charisma. En nee, om charmant te zijn hoef je echt geen poppengezichtje en een maatje 34 te hebben. Het is je gedrag en je instelling die jou die magnetische aantrekkingskracht geven. Lees hier hoe!

Charisma: wat is dat eigenlijk?

Charisma is die mysterieuze eigenschap die ervoor zorgt dat bepaalde mensen door veel anderen aantrekkelijk gevonden worden. Het zijn de mensen die sociaal vaardig en communicatief sterk zijn, maar niet de aandacht opeisen. Nee, ze tonen juist interesse in de ander en luisteren naar de ander. En dat is wat deze charmante mensen uniek maakt. Ze hebben een hoge emotionele intelligentie en dus weten zij hoe zich moeten gedragen in bepaalde situaties. Toch zijn zij allesbehalve haantje de voorste en zetten zichzelf niet in de spotlight. En natuurlijk niet, want dat doen anderen al voor ze.

Maar charisma héb je!

Maar, hoor je vaak, charisma zit toch in je? Ja en nee. Hoewel charisma weldegelijk van binnenuit komt, kun je tegelijkertijd je persoonlijkheid veranderen. Je zult er dus alleen wel wat meer moeite voor moeten doen. Het is immers een kwestie van trainen en van doen. Leer bijvoorbeeld te luisteren naar wat anderen zeggen, probeer interesse te tonen in anderen en leer jezelf een rechte houding aan die je zekerder laat overkomen. Eigenlijk is charisma gestoeld op de volgende drie pijlers: kracht, presentie en warmte.

Kracht

Kracht komt voort uit lichamelijke factoren, bijvoorbeeld lengte, maar ook zeker uit karakter. Denk bijvoorbeeld aan intelligentie, overtuigingsvermogen of staan voor je idealen. Krachtige mensen weten waar ze voor staan en hebben hun idee over zaken.

Presentie

Presentie is een interessante en onderscheidende factor voor mensen die wel of juist niet charmant zijn. Vaak gaan mensen in een groep zich anders gedragen. Ze willen bijvoorbeeld meer opvallen en gaan veel grappen maken, of ze worden juist heel erg verlegen. Charmante mensen vinden de perfecte mix van aanwezig zijn, maar niet te aanwezig zijn. Ze zijn bezig met de situatie waarin ze zich bevinden – dus kijken niet telkens op hun telefoon of naar wat andere mensen in de ruimte aan het doen zijn – maar hebben niet het hoogste woord.

Warmte

In een poging om charmanter te worden, is het voornamelijk zaak de warmte-factor niet over het hoofd te zien. Warmte is dat wat ons menselijk maakt. En hoe invloedrijk charmante mensen ook zijn, hun kracht ligt er juist in dat ze menselijk blijven. Dit betekent dat ze nog steeds ‘normaal’ zijn, niet op anderen neerkijken en dus respect hebben voor ieder ander.

Zijn mannen en vrouwen beiden charmant?

Uiteraard kunnen zowel mannen als vrouwen charmant zijn. Wel gelden er (helaas) andere normen voor beiden seksen. Waar krachtige mannen al snel terrein winnen in charisma, is een te krachtige vrouw al gauw een afknapper. Zij kan dan bijvoorbeeld al te agressief overkomen. Vrouwen scoren daarentegen beter op charisma als zij hoger scoren op presentie en warmte. Niet dat vrouwen overigens niet krachtig hoeven te zijn, maar de nadruk ligt er minder op. Denk bijvoorbeeld aan veel prinsessen, zoals ook onze Mathilde. Ondanks de dingen die ze doet, ligt de nadruk voornamelijk op wat haar presentie en warmte.

DELEN
Vorig artikelDe nineties revival
Volgend artikel8x gave rompertjes
Hoi, ik ben Inge! Copywriter, backpacker en speciaalbierliefhebber, maar voornamelijk gewoon student Politieke Communicatie in Amsterdam. Voor blogbox.be houd ik je op de hoogte over alles wat speelt op het gebied van mode en beauty. Enjoy!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here