DELEN

Op warme dagen is deodorant je beste vriend om zweetgeurtjes te neutraliseren. Maar wat is nu de beste deodorant tegen zweten? Welke verschillende soorten deo’s zijn er? Wat is het verschil tussen een deodorant en anti-transpirant? En hoe breng je hem juist aan? Het antwoord op al deze vragen vind je in deze blogpost. Ook delen we nog een aantal tips om zweetgeurtjes te vermijden!

beste deodorant

Hoe kies je de beste deodorant?

Iedereen kent de klassieke deodorants in de vorm van een spray of roller. Maar tegenwoordig bestaan er ook crèmes, poeders, sticks en deo’s in vaste vorm. Welke deodorant kopen? Dat hangt af van jouw voorkeur, van je huidtype en hoe erg je zweet.

1. Goede deodorant voor de gevoelige huid

Ben je allergisch of heb je een gevoelige huid? Kies dan altijd voor een deo die verzorgende ingrediënten, 0% alcohol en geen parfum bevat. Zo voorkom je irritatie en uitdroging. Dikwijls zijn crèmes, rollers en sticks daarbij vriendelijker voor je huid. Dit omdat je ze rustiger kunt aanbrengen op je huid en ze meer hydraterende ingrediënten bevatten dan bijvoorbeeld sprays.

2. Goede deodorant tegen zweetgeur: anti-transpirant

Wil je vooral minder zweten? De beste deodorant tegen zweten is eigenlijk een anti-transpirant. Dit is het verschil! Een deodorant maskeert zweetgeurtjes en kan je een beetje vergelijken met een parfum. Echter draaien je zweetklieren nog steeds op volle toeren waardoor je nog steeds last kunt hebben van zweetvocht. Dat is niet het geval bij een anti-transpirant want hierin zitten ingrediënten die je zweetkliertjes tijdelijk blokkeren en het zweten zelf verminderen.

beste deodorant tegen zweten

3. Let op met parfum

Deodorants en anti-transpirants bestaan in veel verschillende parfums. Als je graag onaangename zweetgeurtjes wilt maskeren, heb je dus keuze genoeg! Let er wel op dat het parfum in je deodorant je huid niet gaat irriteren. Heb je je oksels geschoren? Wacht dan nog even voordat je het product aanbrengt want je huid is dan extra gevoelig.

4. Een natuurlijke deodorant

Tenslotte kan je ook kiezen voor een natuurlijke deodorant. Deze is vrij van aluminiumstoffen en parabenen. Tegenwoordig zijn er al heel wat opties verkrijgbaar in de winkel, zowel in de klassieke spuitbus als in rollervorm. Crèmes, poeders en deodorants in vaste vorm hebben vaak geen of een ecologische verpakking, en bevatten louter ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Denk aan soda, plantaardige poeders, essentiële oliën en kleisoorten die zweet absorberen en de zweetgeur verminderen.

Hoe breng je deodorant juist aan?

Voor het juist aanbrengen van deodorant heb je gelukkig geen ingewikkelde gebruiksaanwijzing nodig. Maar als je de kans op onaangename geurtjes wilt uitsluiten, dan zijn er een aantal tips die je kunt toepassen.

Onze eerste tip is om deodorant voor het slapen te gebruiken. De werkzame stoffen doen namelijk beter hun best als je lichaam minder actief is. Zelfs als je de volgende ochtend je oksels wast, zal het water de werking van je deodorant niet stoppen. Onze tweede tip is om deodorant altijd op droge oksels aan te brengen. Als je oksels nat zijn, kan de deo niet goed opgenomen worden en zal de onaangename zweetgeur blijven. Laat je deodorant ook altijd even opdrogen vooraleer je je kleren aantrekt, zo kan je gele kringen vermijden.

goede deodorant tegen zweetgeur

Nog een paar tips tegen zweetgeur

Naast het gebruiken van je deodorant zijn er nog een paar dingen die je kunt doen om die onaangename zweetgeurtjes te voorkomen.

Was je oksels iedere ochtend en avond. Wissel regelmatig van kleding en kies voor luchtige stoffen die kunnen ademen zoals katoen en linnen. Synthetische kleren kan je beter zoveel mogelijk vermijden. Heb je last van zweetvoeten? Wissel dan ook iedere dag van schoenen zodat ze voldoende tijd hebben om te drogen. Scheer je oksels regelmatig om te voorkomen dat bacteriën zich rond de haarstoppeltjes hechten. Wacht daarna even om je deodorant aan te brengen want dit kan voor irritatie zorgen.

Ga je sporten? Eet dan voldoende voor het sporten. Wanneer je dat niet doet, verbrandt je lichaam eiwitten die ammoniak maken als bijproduct. Dit kan voor een doordringende zweetgeur zorgen. Sowieso kan voeding invloed hebben op je zweetgeur. Alcohol, knoflook en sterke kruiden zijn dikwijls boosdoeners voor zwetende oksels. Ook cafeïne en pittig eten zorgen ervoor dat je meer zweet!

Lees ook: Hoe zweetgeur uit kleding halen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here