DELEN

Een mooi, bruin kleurtje: daar zeg je wellicht geen ‘nee’ tegen! Met een beetje kleur op je huid zie je er mooier én slanker uit. Gelukkig is er tegenwoordig een gezond alternatief voor de zonnestralen, namelijk zelfbruiner aanbrengen. Zelfbruiners bruinen binnen een paar uren, zonder schadelijke gevolgen voor je huid. De meeste zelfbruiners hebben een lekkere geur en geven een mooi, natuurlijk resultaat. Hoe zelfbruiner aanbrengen? Wij delen de beste zelfbruiner tips zodat jij straks kunt genieten van een prachtig bruin kleurtje zonder vlekken!

1. Hoe zelfbruiner aanbrengen: scrubben

Voordat je zelfbruiner gebruikt, kan je best eerst je benen volledig scrubben. Op die manier verwijder je dode huidcellen en zorg je voor een egale verspreiding van het product. Op je benen mag je een iets hardere scrub gebruiken, maar op de rest van je lichaam kan je beter voor een milde versie gaan.

2. Tips zelfbruiner aanbrengen: hydrateren

Op de droge plekken van je huid kleurt een zelfbruiner extra donker. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je je droge huid hydrateert. Vooral je ellebogen, knieën en hielen kunnen wel een body lotion gebruiken. Ook voor je gezicht is extra hydratatie een goed idee om een mooi, egaal effect te krijgen. Laat de body lotion een paar uur intrekken alvorens je de zelfbruiner aanbrengt.

3. Welke zelfbruiner gebruiken?

Tegenwoordig zijn er veel manieren om zelfbruiner aan te brengen. Van spray tot doekjes en zelfs mousse. Kies een manier die goed bij jou past. Sommige mensen gebruiken graag een spray omdat ze dan hun handen niet hoeven vuil te maken. Andere vinden doekjes dan weer heel fijn. Welke bruiner je ook kiest, lees altijd goed de instructies!

4. Kies de juiste tint zelfbruiner

Zelfbruiners zijn verkrijgbaar in verschillende tinten: light, medium en dark. Kies altijd een tint die bij je natuurlijke huidskleur past, niet op basis van het effect dat je wilt bereiken. Het is normaal dat je een mooi kleurtje wilt, maar je kunt de kleur beter opbouwen in plaats van een te donkere zelfbruiner te kiezen. Als het mogelijk is, test dan eerst een klein stukje bruiner op je buik om te zien hoe de kleur uitvalt. Dan ben je zeker dat je de juiste kleur hebt.

5. Hoe bruinen zonder zon aanbrengen?

Neem ongeveer een theelepel zelfbruiner per keer en werk vanaf je voeten naar boven. Smeer je armen en handen pas als laatste in. Breng de zelfbruiner aan met cirkelende bewegingen om strepen te voorkomen. Sommige plekjes hebben wat extra aandacht nodig zoals je voeten, ellebogen, knieën en polsen.

Op je voeten breng je de bruiner aan op de bovenkant. Van daaruit werk je naar de zijkant van je voeten, je tenen en je enkels. Ga heel lichtjes over je ellebogen en knieën want die nemen de kleur sneller op. Als je klaar bent, breng dan een klein druppeltje bruiner aan op de binnenkant van je polsen en wrijf ze tegen elkaar. Op die manier voorkom je een duidelijke scheiding tussen je gebruinde onderarmen en je handpalmen.

Als je denkt dat je de bruiner niet van je handen zal kunnen afwassen, kan je altijd latex handschoenen dragen. In het begin kan dit een beetje vreemd aanvoelen, maar je bent er sneller mee weg dan je denkt. Je kunt ook zelfbruiner aanbrengen met washandje. Gebruik dan wel een oud washandje dat uitsluitend voor het bruinen is bedoeld. Het is niet aangeraden om zelfbruiner met je blote handen aan te brengen. Als je het toch doet, let er dan op dat je je vingers zo dicht mogelijk bij elkaar houdt om strepen te voorkomen.

6. Witte plekken voorkomen

Plekken die minder goed bereikbaar zijn, hebben wat extra aandacht nodig. Breng je bijvoorbeeld bruiner aan op je handen, werk deze dan uit terwijl je je vingers gebogen houdt. Zo kan je overal makkelijk bij en ben je zeker dat je geen witte plekken krijgt. Ook je knieën en ellebogen hou je best gebogen wanneer je bruiner aanbrengt. Toch nog een wit plekje? Dat verberg je zo met een klein beetje zelfbruiner!

7. Zelfbruiner gezicht aanbrengen

Hoe zelfbruiner aanbrengen op je gezicht? Gebruik hiervoor een speciale gezichtsbruiner. De huid van je gezicht is namelijk dunner dan die van je lichaam. Daarom werken bruiners voor je lichaam vaak te intens voor je gezicht. Breng de zelfbruiner voor je gezicht aan op plaatsen die normaal gezien het meeste bruinen door de zon. Denk aan je voorhoofd, neusbrug, wangen en kin. Werk de zelfbruiner vanuit die plekken zorgvuldig uit over je gezicht.

Let op: boven je lippen pakt de kleur vaak wat beter. Breng daar dus weinig aan om te voorkomen dat je een snorretje krijgt. Vermijd ook je haargrens en wenkbrauwen want die kunnen verkleuren door zelfbruiner. Ben je bang om uit te schuiven? Breng dan een beetje vaseline aan op je wenkbrauwen en haarlijn. Ook op de nagels van je handen en voeten kan je vaseline aanbrengen. Dit middeltje zorgt ervoor dat je de bruiner makkelijk kunt wegvegen!

8. Wacht lang genoeg met aankleden

Wacht minstens tien minuten vooraleer je je aankleedt zodat de bruiner helemaal is ingetrokken. Draag bij voorkeur loszittende kledij want door wrijving van strakke kleding kan je bruine kleur vervagen. Het bruine kleurtje komt na een paar uur tevoorschijn. Met douchen, zwemmen of sporten wacht je best acht uur. Zelfbruiner aanbrengen voor het slapengaan kan, mits je minstens een halfuurtje wacht vooraleer je je bed ingaat.

9. Vlekken zelfbruiner verwijderen

Zijn je wenkbrauwen of haargrens toch verkleurd door de bruiner? Dop dan een wattenschijfje in citroensap en ga daarmee over de vlekken. Door het zure citroensap verbleekt de bruine tint. Hoe zelfbruiner van nagelriemen verwijderen? Nagellak remover is de oplossing! Bij vlekken op je benen kan een flinke scrubbeurt helpen. Doe dat onder een warme douche zodat je huid goed weekt. Droog je dan stevig af, zo haal je het grootste deel van de kleur (en dus van de vlekken) weg.

10. Bruin kleurtje behouden

Je bruine kleurtje ontwikkelt zich in de loop van een paar uren en houdt gemiddeld drie tot vier dagen. Mocht je na een dag nog niet tevreden zijn over de intensiteit van je kleur, dan kan je de zelfbruiner nog eens aanbrengen. Om je bruine kleurtje te behouden is het aangeraden om eens per drie of vier dagen opnieuw bruiner te gebruiken.

Gebruik ondertussen geen producten met exfoliërende werking zoals bodyscrubs of gezichtscrèmes met fruitzuren. Die halen het bovenste laagje dode huidcellen weg en dat is net het laagje waar je mooie kleurtje zich bevindt. Hydraterende producten gebruiken, mag wel. Sterker nog: het is zelfs aan te raden. Door het vochtgehalte van je huid op peil te houden, blijft je bruine kleurtje langer mooi!

Zo, dit zijn onze tips zelfbruiner aanbrengen! Als je deze tips opvolgt, dan krijg je een mooi, bruin huidje zonder vlekken. De eerste keer is het wellicht spannend, maar oefening baart kunst. Eens je de juiste zelfbruiner en de juiste manier van aanbrengen hebt gevonden, dan is zelfbruiner aanbrengen helemaal niet zo moeilijk meer!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here