DELEN

Droge huid winter – De wintermaanden zijn dikwijls een uitdaging voor je huid. Het koude weer droogt ze namelijk uit, wat voor veel last kan zorgen. In deze blogpost kom je te weten hoe je een droge huid in de winter kunt herkennen en hoe je een winter droge huid optimaal kunt verzorgen!

droge huid winter

Natuurlijke beschermlaag

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en speelt een zeer belangrijke rol, vooral tijdens de koude wintermaanden. De huid is namelijk de eerste beschermlaag tegen ziekmakers zoals bacteriën, virussen en schimmels, die op dit moment van het jaar enorm actief zijn.

Bovendien zorgt je huid er ook voor dat de vochtreserves in je lichaam zo goed mogelijk behouden blijven. Dat gebeurt door middel van een vetachtige stof: talg. Talg is van nature aanwezig in je huid en laat weinig vocht door. Echter krijgt deze natuurlijke laag talg het in de winter zwaar te verduren.

droge huid in de winter

Oorzaken droge huid winter

Het koude weer, de wind en de droge lucht zorgen ervoor dat de talg in je huid onder druk komt te staan en dat je vochtreserves heel snel verdampen. Daardoor droogt je huid dus sneller uit. Echter is een droge huid niet altijd het gevolg van externe factoren. Sommige mensen hebben gewoon van nature een huid die minder talg bevat, weinig vocht vasthoudt en dus makkelijker uitdroogt en gaat schilferen.

De meest voorkomende oorzaken van een droge huid zijn: droge en koude lucht, sterke zeep of geparfumeerde producten, medicijnen, slechte leefgewoontes, genetische aanleg en een aangeboren aandoening zoals eczeem, psoriasis of diabetes.

Niet iedereen heeft evenveel last van een droge huid. De symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar er zijn wel een aantal duidelijke signalen.

winter droge huid

Droge huid in de winter herkennen

De huid kan overal op het lichaam droog zijn, maar komt over het algemeen vaker voor op de handen en voeten.

In een eerste fase voelt je huid meestal wat trekkerig aan. Dat komt omdat een droge huid te weinig vocht bevat en dus minder elastisch is. Wanneer een droge huid niet de juiste behandeling krijgt, begint ze ook al snel te schilferen en te jeuken. Dit zijn de meest voorkomende klachten, maar in extreme gevallen, zoals bij aangeboren aandoeningen, komen er soms ook rode vlekken en barstjes in de huid. In dat geval raadpleeg je best een arts om de juiste behandeling te krijgen.

Winter droge huid: dit heeft je huid nodig

Je huid heeft altijd zowel vocht als vet nodig. Maar hoe weet je precies wat jouw huid nu nodig heeft? Wanneer je huid er dof uitziet, strak aanvoelt en er plots kleine rimpels tevoorschijn komen, heeft je huid duidelijk nood aan meer hydratatie. Als je huid zo ruw als schuurpapier is en je last hebt van jeuk en een trekkend gevoel, dan heeft je huid meer olie nodig.

Je kunt dit makkelijk testen door gewoon in je wang te knijpen. Als je rimpels ziet verschijnen, haal je maar beter je hydraterende crèmes naar boven. Zo niet, dan smeer je het best een vette crème, rijk aan natuurlijke oliën.

wat te doen tegen droge huid

Do’s en don’ts bij een droge huid

Wat te doen tegen droge huid? Voor een optimale verzorging van een droge huid zijn er een aantal dingen waar je op kan letten. Hieronder vind je een aantal tips en tricks om uitdroging te voorkomen en die ellendige schilfertjes te behandelen:

Bevochtig de omgevingslucht

Heb je alleen in de herfst en winter last van een droge huid? Dan ligt de oorzaak van je probleem waarschijnlijk aan de drogere lucht. Dat kan je eenvoudig oplossen door een luchtbevochtiger in je woning te plaatsen, en dan vooral in de slaapkamer.

Zoek je een goedkope oplossing? Zet dan een kommetje met water op de verwarming. Door de hitte verdampt het water en is er weer wat meer vocht in de lucht. Ook water drinken en je beschermen tegen de hevige weersomstandigheden kunnen een handje helpen.

Verander je wasroutine

Wat helpt tegen droge huid? Probeer niet te vaak, te lang of te warm te douchen. Drie à vier keer per week douchen met lauwwarm water is voldoende. Gebruik bij voorkeur huidvriendelijke producten om je huid niet nog verder uit te drogen. Dep je huid droog in plaats van hard te wrijven met je handdoek en smeer je huid na het douchen in met een bodylotion of vette crème. Dat kan je het beste doen als je huid nog een beetje vochtig is, omdat het product dan sneller intrekt.

wat helpt tegen droge huid

Ga voor een gezonde levensstijl

Tenslotte begint een gezonde huid van binnenuit. Drink door de dag heen voldoende water en schakel over op een gezonde en gevarieerde voeding. Proteïnen en gezonde vetten in bijvoorbeeld boontjes, zalm en eieren, zijn ideaal om de natuurlijke vetlaag van je huid in stand te helpen houden. Bovendien is het ook belangrijk om genoeg te bewegen en goed te slapen.

Lees ook: 10 voedingsmiddelen tegen een droge huid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here