Op een zomerdag kan de zon je snel te pakken krijgen. De UV-stralen bereiken je huid en kunnen schade veroorzaken, met bijvoorbeeld een verbrand gezicht tot gevolg. Er wordt aangeraden om een flinke laag aftersun te smeren om je huid af te koelen en te hydrateren, maar is dat eigenlijk wel nodig? Werkt een bodylotion niet even goed? In dit artikel leggen we het verschil aftersun en bodylotion voor je uit!
Verschil aftersun en bodylotion
Je lichaam smeren nadat je verbrand bent is ontzettend belangrijk. Op die manier kan je je huid kalmeren en hydrateren, om uitdroging tegen te gaan en de barrièrefunctie van je huid opnieuw te herstellen. Wat moet je dan kiezen: aftersun of bodylotion? Dit hangt volledig af van de ingrediëntenlijst van het product.
Een aftersun is meestal luchtiger van textuur en bevat verkoelende ingrediënten die prettig aanvoelen op je huid. Hierbij is het wel belangrijk dat je een aftersun kiest zonder parfum, irriterende stoffen zoals menthol of een hoge concentratie alcohol. Een verbrande huid is namelijk extra gevoelig voor deze bestanddelen.
Werkzame ingrediënten
Aftersun bodylotion? Kies het liefst een product op waterbasis. Dit kan je herkennen als ‘aqua’ op de ingrediëntenlijst. Het is belangrijk dat ‘aqua’ als eerste op de lijst staat. Vette producten houden de warmte vast in je huid en daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf bij een verbrande huid.
Check ook of er andere werkzame ingrediënten in het product zitten die positief zijn voor je verbrande huid. Denk hierbij aan glycerine en hyaluronzuur (hydraterend), niacinamide (herstellend), panthenol (hydraterend), bètaglucaan (kalmerend) en antioxidanten.
Als je een bodylotion verbrande huid met bovenstaande ingrediënten gebruikt, dan is de werking eigenlijk net zo goed als bij een aftersun en kan je perfect een bodylotion gebruiken. De ingrediëntenlijst checken is dus de boodschap!
Een verbrande huid, wat nu?
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Om te voorkomen dat je huid verbrandt is het belangrijk om je goed in te smeren met een zonnecrème en om regelmatig de schaduw op te zoeken. Als je toch verbrand bent, zijn er een aantal dingen die je kunt doen.
Drink voldoende water om het vochtgehalte van je lichaam op peil te houden. Koel je huid af met een lauwe douche of een lauw bad. Je kunt ook een lauw washandje of lauwe kompressen op je huid leggen. Kompressen met afgekoelde groene thee zijn ook een goed idee. Groene thee kalmeert en bevat veel antioxidanten. Dep je huid droog in plaats van te wrijven en daarna kan je een hydraterende bodylotion of aftersun gebruiken. Hoe vaak aftersun smeren? Hoe meer, hoe beter! Zeker na het douchen of baden is het een goed idee om je lichaam in te smeren.
Vermijd uiteraard de zon, zeker tussen 11 uur en 16 uur. Het maakt hierbij niet uit of je een flinke laag zonnecrème hebt gesmeerd of een T-shirt draagt. Dat beschermt nauwelijks als je reeds verbrand bent. Blijf ook van je verbrande huid of blaren af om ontstekingen en littekens te voorkomen.
Lees ook: Je haar tegen zon beschermen: 6 tips