DELEN

Wil jij klitten voorkomen in je haar? Klitten in haar zijn erg vervelend. Ze zien er niet uit en het is ook veel werk om ze er weer uit te halen. Bovendien is het vaak pijnlijk om de haar klitten uit te borstelen. Omdat voorkomen beter is dan genezen, hebben wij tien tips op een rijtje gezet waarmee je klitten haar voorkomt. Zo kan jij straks weer heerlijk door je haar borstelen zonder gedoe!

klitten voorkomen

1. Klitten voorkomen: gebruik een goede borstel

Je kan klitten voorkomen door een goede borstel te gebruiken. Je kan een borstel van 100% natuurlijk haar gebruiken. Ook een Tangle Teezer is handig om door het haar te borstelen. Met een Tangle Teezer kan je eenvoudig stukje voor stukje door het haar heen. Begin hierbij aan de onderkant van het haar en werk zo omhoog richting de haarwortel. De tanden zorgen ervoor dat je zonder krachtinspanning door het haar heen glijdt.

Borstel je haar altijd goed door om knopen in het haar te voorkomen. Tijdens de dag kunnen kleine knopen ontstaan in het haar. Borstel daarom voor het slapengaan om te voorkomen dat de kleine knopen groter worden tijdens het slapen. Lang haar doe je het beste in een staart of vlecht voor het slapen. Mochten er toch kleine knopen ontstaan zijn tijdens de nacht, dan kan je deze er ’s ochtends uitborstelen.

2. Klitten in haar: borstel je haar voordat je het gaat wassen

Ga je je haar wassen? Je haar heeft de neiging om te gaan klitten als je het wast. Als je reeds last hebt van haarklitten zullen deze dus alleen maar erger worden. Daarom doe je er goed aan om je haar te borstelen voordat je je haar nat maakt. Daarna zal de borstel veel makkelijker door je haar glijden.

tangle teezer

3. Was je haar niet iedere dag

Het is niet nodig om je haar iedere dag te wassen. Je kan er namelijk vet haar door krijgen. Ook kan je haar erg droog worden, en droog haar zorgt voor klitten in haar. Als je je haar bijvoorbeeld twee keer per week wast, houdt je haar zijn oliën beter vast en zal je minder snel last hebben van knopen in het haar. Probeer altijd met droog haar naar bed te gaan. Nat haar resulteert tijdens de nacht sneller in knopen.

4. Gebruik conditioner

Gebruik niet alleen een shampoo voor je haar want dit maakt je haar stug. Breng ook een conditioner aan om je haar glad en zacht te maken. Vaak voel je het verschil al als je de conditioner net hebt aangebracht. Door na iedere wasbeurt een conditioner te gebruiken, kan je je haar makkelijker borstelen en zo klitten voorkomen. Mocht je toch haar knopen hebben, dan komt conditioner trouwens ook goed van pas (zie puntje 10).

conditioner

5. Gebruik een anti-klit spray

Naast conditioner is het aangeraden om een anti-klit spray te gebruiken. Zeker als je snel last hebt van knopen in het haar is een anti-klit spray onmisbaar. Ook als je nog geen klitten in je haar hebt, kan je zo’n spray gebruiken. Voorkomen is beter dan genezen! Een anti-klit spray kan je trouwens, net als een conditioner, gewoon kopen bij de drogist.

6. Vermijd de stijltang, krultang en haardroger

Vermijd zoveel mogelijk hete apparaten zoals de stijltang, krultang en haardroger. De hitte van deze apparaten kan je haar droog maken en beschadigen. Gebruik je ze toch? Gebruik dan altijd eerst een hitte-beschermende (liefst alcoholvrije) spray. Daarmee voorkom je droog en pluizig haar. Droog en beschadigd haar is namelijk veel kwetsbaarder voor haar klitten. De haarschubben staan dan open en haken daardoor makkelijker in elkaar. Het haar glijdt dan veel minder glad langs elkaar heen en zo ontstaan er dus veel knopen in haar.

7. Slaap op een satijnen kussensloop

Ook draaien en keren in bed kan je haarklitten bezorgen. Wanneer je haar tegen het textiel van het kussen komt, maakt dat de schublaag ruw. Hierdoor krijg je sneller klitten in je haar. Een satijnen kussensloop kan helpen klitten voorkomen. Je haar glijdt hier als het ware vanaf zodat er geen haarbreuk of klitten haar ontstaat. Met je haar los in een staart of vlecht slapen kan ook klitten voorkomen.

8. Bescherm je haar tegen weer en wind

Mooi en gezond haar in de winter is niet vanzelfsprekend. De wind kan je haar flink in de knoop brengen. Daarom doe je er goed aan om in de winter een muts op te zetten als je naar buiten gaat. Als het te warm is voor een muts, kan je je haar in een losse staart dragen. Dit voorkomt haar vol knopen.

muts

9. Ga regelmatig naar de kapper

Je hoeft heus niet meteen naar de schaar te knijpen als je haar vol knopen zit. Vaak is dit wel een teken dat je eens naar de kapper moet. Als je haar al een tijdje niet is geknipt, krijg je snel droog haar en gespleten punten. En droog haar is, zoals we al eerder zeiden, een bron voor knopen in het haar. Wil je geen haar vol knopen meer? Ga dan voor een halflang kapsel!

10. Toch een knoop in het haar?

Heb je bovenstaande tips toegepast en heb je toch klitten in je haar? Je kan knopen in haar ontwarren met conditioner. Maak je haar een beetje nat en masseer een beetje (anti-klit) conditioner op de klit, zonder deze uit te spoelen. Borstel vervolgens op de plek van de klit en trek, met het puntje van de borstel, er steeds een klein plukje uit. Dit plukje borstel je voorzichtig door totdat de knoop er helemaal uit is. Neem vervolgens een nieuw plukje. Zo trek je telkens voorzichtig een pluk uit de knoop tot de klitten in het haar helemaal zijn verdwenen.

kapper

Zo, dit zijn tien tips om knopen in het haar te voorkomen. Heb jij ook snel last van haarklitten? Heb jij nog andere tips? We zijn benieuwd naar je reactie!

Lees ook: 10 slechte beauty gewoontes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here