DELEN

Parfum bewarenMet deze tips blijft je parfum langer ruiken, maar wist je dat er ook manieren zijn om je parfum langer te bewaren? Net zoals andere beautyproducten heeft parfum een bepaalde houdbaarheidsdatum. In deze blogpost delen we tips hoe je hem langer bewaart en hoe je zo lang mogelijk van je favoriete geur geniet!

Hoe lang is parfum houdbaar?

Hoe lang kun je parfum bewaren? Meestal ligt de vervaldatum van een parfum op 36 maanden. Dat wordt op de verpakking aangeduid met een symbool van een potje met een cijfer. Dat cijfer zegt hoeveel maanden (M) de geur helemaal tot zijn recht komt. Echter is het nog belangrijker om je zintuigen te gebruiken.

Je kunt een vervallen parfum herkennen aan een minder intense geur of veranderingen in het geurpalet. Parfum is namelijk een substantie die onderhevig is aan veel chemische processen. Oxidatie is daar een goed voorbeeld van. De zuurstof in het flesje kan ervoor zorgen dat de samenstelling van het parfum verandert, waardoor ook de geur een beetje kan veranderen. Een parfum dat ver geoxideerd is, kan zelfs metaalachtig of zuur beginnen ruiken.

hoe parfum bewaren

Hoe parfum bewaren? 5 tips!

Sommige parfums zijn gevoeliger voor oxidatie dan andere. Vooral geuren met houterige, amber- of leerachtige componenten blijven het langst goed. Daarnaast kan een flinke dosis alcohol ervoor zorgen dat een parfum langer goed blijft. Maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om langer van je favoriete geur te genieten. Door onderstaande tips te volgen, verleng je de levensduur van je lievelingsparfum!

1. Vermijd licht

Hoe parfum bewaren? Om zo lang mogelijk van je favoriete geur te genieten, is het belangrijk dat je hem ver van daglicht weghoudt. Licht zorgt namelijk voor een snellere afbraak van molecules in de geur, waardoor de samenstelling niet meer zo stabiel blijft. Je zet je parfums dus beter niet op je badkamermeubel of vensterbank.

2. Parfum bewaren in doosje

Waar dan wél parfum bewaren? Kies in ieder geval voor een donkere plaats, zoals je nachtkastje. Je kunt ook parfum bewaren in doosje, bijvoorbeeld hetzelfde doosje als waarin het zat in de parfumerie. Dit ziet er nog mooi uit ook!

3. Vermijd warmte

Hoe lang parfum bewaren? Als je jouw parfums in een kamer bewaart waar het maximaal 18 graden is, zal je het langst van je favoriete geur genieten. Hogere temperaturen kunnen de samenstelling van de geur aantasten. Een belangrijk punt om rekening mee te houden tijdens de zomer!

parfum bewaren in doosje

4. Parfum bewaren in koelkast

Er wordt aangeraden om parfums in een koele omgeving te bewaren. Aangezien parfums grotendeels uit alcohol bestaan, kunnen ze zelfs in de koelkast! Let op: het is wel belangrijk dat je het flesje eerst in aluminiumfolie wikkelt om de koelte goed te verspreiden. En als je het flesje in de koelkast zet, hou het daar dan ook. Als je het er in bewaart en telkens weer uithaalt, ontstaat er een grote temperatuurschommeling en dat is slecht voor je parfum.

5. Gebruik één parfum tegelijkertijd

En tenslotte nog een belangrijke tip: hoe fijn het ook is om af te wisselen tussen verschillende parfums, toch gebruik je beter één parfum tegelijkertijd. Als een flacon halfleeg is, maakt de vloeistof immers meer plaats voor zuurstof waardoor de kans op oxidatie toeneemt. Eens je een parfum gebruikt, gebruik je dit het beste tot het flesje helemaal leeg is.

Lees ook: Goeie vraag: hoe kies je de beste deodorant?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here