DELEN

Iedereen heeft wel eens last van statisch haar, maar zeker ook van statische kleding. Door droogte en wrijving ontstaat er een elektrische lading in je kleding, wat kan zorgen voor knetterende kleding tijdens het passen of een paar flinke schokken bij een aanraking. Heel irritant! Je zal merken dat je in de winter meer last hebt van statische kleding dan in de zomer. Dit komt doordat de lucht in je omgeving droger is, bijvoorbeeld door de verwarming, en hierdoor bouwt de elektrische lading sneller op. Naast droogte zijn er ook een aantal stoffen die sneller elektrisch laden. Denk aan acryl, polyamide en wol. Allemaal goed en wel, maar wat te doen tegen statische kleding? In dit artikel delen we negen statische kleding tips!

statische kleding

1. Statische kleding tips: metalen kledinghanger

Wat te doen tegen statische kleding? Eén van onze tips statische kleding is een metalen kledinghanger gebruiken. Vlak voordat je je favoriete zijden blouse aantrekt, kan je een metalen kledinghanger door de binnenkant van de blouse halen waardoor de statische elektriciteit verdwijnt. Als je geen metalen kledinghanger in huis hebt, kan je dit trucje ook toepassen met een ander metaal voorwerp.

2. Tips statische kleding: veiligheidsspeld

Een veiligheidsspeld bijvoorbeeld. Verstop een ijzeren veiligheidsspeld in de naad of zak van je kledingstuk. Het metaal zorgt ervoor dat je geen schok zal krijgen wanneer je iets aanraakt dat geleidt. Makkelijk en niemand die er iets van ziet!

3. Polyester kleding antistatisch maken met haarlak

(Polyester) kleding minder statisch maken? Je kunt statische kleding ontladen met al onze tips statische kleding, maar een derde tip is om haarlak te gebruiken. Spuit een dun laagje haarlak, op een afstand van zo’n dertig centimeter, op de binnenkant van je kleding en je hebt geen last meer van statische kleren. Hierbij is het wel belangrijk dat je de haarlak niet te dicht op je kledingstuk spuit, anders wordt het hard en dat is uiteraard niet de bedoeling.

4. Draag leren schoenen

Statische kleding wat te doen? Wellicht ligt de oplossing bij je schoenen. Draag jij graag leren schoenen, het liefst ook met een leren zool? Dat komt goed uit, schaf gerust nog een paar aan! Het dragen van leren schoenen zorgt er namelijk voor dat je gegrond blijft. Leer zorgt ervoor dat elektrische lading zich minder makkelijk opbouwt als bij schoenen en zolen van rubber.

5. Was je kleding met een scheutje azijn

Wat te doen bij statische kleding? We hebben al eerder verteld waarom azijn het wondermiddel in huis is. Eén van onze statische kleding tips is om je kleding met een scheutje azijn te wassen. Door deze tip al toe te passen bij de eerste wasbeurt kan je kleding minder statisch maken. Het toevoegen van een beetje azijn aan je was heeft trouwens nog meer voordelen: je kleding wordt heerlijk zacht én de geur van zweet verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wij zijn alvast fan van dit natuurlijke huismiddel!

wasmachine

6. Vermijd de droogkast

Wat te doen aan statische kleding? Om statische kleren te voorkomen, doe je er goed aan om geen droogkast te gebruiken. Als er één ding is waar je kleding statisch van wordt, dan is het wel van de droogkast. Laat je kleding liever drogen op een wasrek of wasdraad. Zo voorkom je niet alleen statische kleren, het scheelt je ook een hoop geld op je energierekening. En als je was lekker buiten kan waaien, ruikt deze ook nog eens heerlijk fris. Daar kan geen enkele wasverzachter tegenop!

7. Smeer een bodylotion

Wat doen tegen statische kleding? Door je huid in te smeren met een hydraterende bodylotion voorkom je dat je huid statisch geladen wordt, en dan blijft er niets plakken. Dit is vooral handig als bijvoorbeeld je blouse slechts op een aantal plekken blijft plakken. Het smeren van een hydraterende bodylotion is trouwens ook een tip waarmee je je zomerkleur nog langer vasthoudt!

8. Statische kleding in vriezer

Hoe krijg je statische elektriciteit uit kleding? Eén van de beste tips statische kleding is om het kledingstuk even in de vriezer te leggen, bij voorkeur in een plastic zak. Een halfuurtje is al genoeg voor je polyester kleding antistatisch maken.

9. Draag kleding van natuurlijke materialen

Onze laatste tip is om zoveel mogelijk kleding van natuurlijke materialen te dragen zoals katoen en linnen. Natuurlijke vezels houden vocht makkelijker vast. En aangezien droogte en wrijving een voedingsbodem voor statische elektriciteit zijn, zijn natuurlijke vezels ideaal als je geen statische kleren meer wilt dragen. Het is wellicht even zoeken in je kledingkast, maar dan hoef je in ieder geval niet meer schokkend door het leven te gaan!

statische kleding tips

Zo, dit zijn onze negen statische kleding tips! Wat doe je tegen statische kleding? Heb jij nog andere tips voor ons? Laat het dan zeker weten door een reactie achter te laten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here