DELEN

Krijg jij ook dikke voeten bij warm weer? Mooie zomerdagen zijn natuurlijk heel leuk, maar door de warmte kan je last krijgen van opgezwollen voeten. Een vervelend kwaaltje waar veel mensen last van hebben. Gelukkig bestaan er een aantal manieren om de klachten van dikke voeten en enkels bij warm weer te verminderen. Met deze 5 tips kan je snel weer genieten van de zomer!

Wat is de oorzaak van opgezwollen voeten?

In de zomer komt het vaak voor: dikke voeten bij warm weer. Wanneer je bloedvaten het bloed in je lichaam niet goed kunnen afvoeren naar je hart, kan je last krijgen van vocht in benen en voeten, alsook opgezette enkels. Deze vochtophoping wordt ook wel oedeem genoemd, waarbij het overtollig vocht naar beneden zakt.

Je merkt dat je last hebt van vochtophoping als je schoenen krapper beginnen te zitten en je een soort langzaam wegtrekkende deuk in je voet krijgt op het moment dat je er met een vinger op drukt. Opgezette voeten en dikke enkels bij warm weer zijn oncomfortabel en kunnen zelfs pijnlijk zijn. Daarom hebben wij 5 tips voor je die je kan toepassen om gezwollen voeten en dikke enkels te voorkomen en verminderen!

1. Drink veel water

Warm weer, dikke voeten? Op warme dagen is het ontzettend belangrijk om veel water te drinken. Niet alleen om uitdroging te voorkomen, maar ook om opgezwollen voeten te voorkomen of verminderen. Zorg daarom dat je voldoende drinkt als de temperaturen de hoogte ingaan, het liefst twee liter water per dag. Zet iedere dag een fles water op tafel en drink regelmatig een glas. Neem ook altijd een flesje water mee als je onderweg bent. Het klinkt misschien tegenstrijdig om meer vocht te drinken terwijl je vocht vasthoudt, maar water helpt je lymfesysteem juist om opgehoopt vocht en andere afvalstoffen af te voeren.

Lees ook: 10 redenen waarom water drinken gezond is

2. Beweeg regelmatig

Gezwollen voeten bij warm weer kan je voorkomen door regelmatig te bewegen. Beweging stimuleert de bloedsomloop en is de beste manier om je lymfevaten te helpen vocht en afvalstoffen weg te werken. Je lymfevaten lopen namelijk tussen en door je spieren. Wanneer je spieren samentrekken, wat bij beweging gebeurt, worden de vaatjes samengeknepen en het vocht (lymfe) verder gestuwd. Hoe vaker je beweegt, hoe beter je lymfevaten hun werk kunnen doen. Iedere vorm van bewegen is trouwens goed. Of je nu iedere dag een wandeling maakt, drie keer per week naar de sportschool gaat of thuis sport.

Lees ook: Meer bewegen in je dagelijkse leven: 7 tips

3. Eet minder zout

Ook de juiste voeding kan helpen om dikke voeten en enkels bij warm weer te verminderen. Eet bijvoorbeeld minder producten die zout bevatten. Zout zorgt ervoor dat je lichaam vocht vasthoudt en verhoogt de bloeddruk. Let vooral op met deze voeding: brood, beleg, vlees, kaas, sauzen, snoep en kant-en-klare maaltijden.

water drinken

4. Leg je benen hoger als je zit of ligt

Heb je echt last van pijnlijke, opgezwollen voeten en dikke enkels? Trek dan zodra je thuiskomt je schoenen uit en leg je voeten omhoog. Op die manier geef je het vocht de kans om uit je voeten te trekken en zal de zwelling sneller afnemen. Ga bijvoorbeeld op de zetel zitten met een kussen onder je benen zodat je voeten hoger liggen dan je billen. Ook in bed kan je een kussen onder je benen leggen om vocht in benen en vocht in de voeten te verminderen. Misschien is je voeteneinde wel verstelbaar, dan kan je dit makkelijk omhoog zetten.

5. Voorkom lang staan of zitten

Moet je lang staan, bijvoorbeeld door een job als verkoopster? Of moet je bijvoorbeeld lang zitten op kantoor? Daar worden je benen en voeten niet gelukkig van. Maak van je pauzes gebruik om een rondje te gaan wandelen als je veel zit. Of omgekeerd: om even te gaan zitten als je lang op je benen staat. Het is belangrijk om voldoende af te wisselen tussen rechtstaan, zitten en wandelen. Door te lang dezelfde positie aan te houden, krijg je snel last van opgezette voeten.

Blijf je last hebben van opgezwollen voeten en dikke enkels bij warm weer? Dan kan je best contact opnemen met je huisarts. Misschien heb je wel een zwachtel of steunkousen nodig. In het begin kan het allemaal nog vrij onschuldig lijken, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je benen en voeten steeds dikker worden. Op tijd aan de bel trekken is dus de boodschap!

voeten

Heb jij ook last van dikke voeten en enkels bij warm weer? Heb jij nog andere tips om opgezette voeten te verminderen? Laat het ons weten bij de reacties!

Lees ook: Verkoeling zoeken tijdens warme dagen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here