DELEN

Ben je het beu om iedere week te scheren en daar alleen een rode, jeukerige huid vol bobbeltjes aan over te houden, die enkele dagen later alweer moet geschoren worden? Ben je het beu om steeds opnieuw bezig te zijn met waxstrips? Of om ontharingscrèmes te smeren die totaal niet werken? Als dat zo is, dan is permanente ontharing met laser misschien wel iets voor jou. Omwille van de snelheid en efficiëntie van deze vorm van ontharen, worden laserbehandelingen nu wereldwijd zowel bij vrouwen als mannen toegepast. In dit artikel vertellen we je graag wat permanent ontharen met laser precies is, inclusief de voor- en nadelen die deze onthaarmethode met zich meebrengt.

Wat doet een laser?

De technologie die gebruikt wordt om het haar te vernietigen, werkt met een onzichtbare lichtstraal die warmte richt op geselecteerde lichaamszones. Deze intense warmte dringt door in iedere donkere materie die vindbaar is, gekend als melanine. Melanine bevat twee pigmenten, genaamd eumelanine en feomelanine. Eumelanine maakt het haar donker en feomelanine maakt het haar blond of rood en alle schakeringen tussenin. Alle haartjes die eumelanine bevatten, worden vernield bij de wortel door de warmte van de laserstraal. De omringende huid blijft beschermd door een ijskoude vloeibare oplossing, die in de zone gebracht wordt vooraleer de laser geactiveerd wordt.

Hoe werkt het?

Het spreekt voor zich dat permanente ontharing wordt uitgevoerd door een specialist, dermatoloog of een schoonheidsspecialiste. Deze zal luisteren naar je probleem, je haren bekijken en je verdere informatie geven over de behandeling.

De te behandelen zones (bijvoorbeeld de oksels, benen en bikinilijn) worden ingesmeerd met een dikke laag transparante pasta. Vervolgens wordt de intensiteit van de laser ingesteld, zetten zowel de klant als de specialist een bril op ter bescherming, en kan er geflitst worden. Dat gebeurt door de kop van de laser over het te behandelen stuk huid te laten glijden. Op ieder stukje huid wordt er ongeveer een seconde geflitst. Aangezien het om een kleine oppervlakte gaat en omdat de laser snel en effectief werkt, duurt de behandeling niet lang.

Lees ook: 4 x wat te doen tegen huidkwaaltjes

De voordelen van laser ontharen

Vermindert de haargroei drastisch

Ontharen met laser betekent niet dat je lichaamshaar voor eeuwig en altijd verwijderd is, maar het vermindert de haargroei wel drastisch tot op het punt dat je eigenlijk helemaal kan stoppen met scheren. Laser ontharen is dus een methode die heel dicht bij definitieve ontharing ligt. Na zes à acht sessies is tachtig tot negentig procent van het ongewenste haar definitief weg.

Ontharen kan overal op je lichaam

Laser ontharen kan je overal op je lichaam toepassen waar moet onthaard worden, los van de vorm of afmeting. De typische zones die kunnen onthaard worden zijn: de onderarmen, bovenlip, kin, schouders, rug, nek, borst, decolleté, bikinilijn, intieme zone, benen en tenen. Echt overal dus!

Het werkt heel snel

Een laserbehandeling werkt heel snel. Natuurlijk is het zo dat, hoe groter de zone die moet behandeld worden, hoe langer de sessie zal duren. Een kleine zone zoals bijvoorbeeld de bovenlip kan met de laser behandeld worden in slechts een paar minuten.

De pijn valt best mee

Wat de pijn betreft, valt laser ontharen ergens tussen scheren (pijnloos) en waxen (erg pijnlijk). De pijn wordt vaak vergeleken met een elastiekje dat op de huid springt. De pijn hangt natuurlijk ook af van persoon tot persoon, de ene zal er meer last van hebben dan de andere.

Ook hangt de pijn af van het gebied. Zo zal een permanente ontharing van de bikinilijn gevoeliger zijn dan bijvoorbeeld de huid op de benen. Soms wordt er gebruik gemaakt van ijs om het gebied voor en na de laserbehandeling te verdoven. Weet dat de vervolg behandelingen minder pijnlijk zijn doordat de haren fijner worden. Het is dus vooral de eerste keer even op de tanden bijten.

De nadelen van laser ontharen

Meerdere sessies nodig

Het is een lang proces. Je hebt namelijk meerdere sessies nodig om een optimaal resultaat te zien. Dit varieert meestal tussen de zes à acht sessies, afhankelijk van de grootte van het gebied. Daarnaast moet je tussen de behandelingen een rust periode van zes weken nemen vooraleer de volgende behandeling mag gebeuren.

Het werkt niet voor iedereen

Laser ontharen werkt niet op iedere huid. Om optimaal resultaat te hebben, moet de laser gericht zijn op ruw, donker haar op een lichte huid. Niet op licht, dun haar en een donkere huid. Mensen met een combinatie van dik en donker haar en een lichtere huid krijgen dan ook de beste resultaten van een laserbehandeling. Bij mensen met rood of blond haar hebben laserontharingen jammer genoeg geen enkel effect.

Je moet je haar laten groeien

Voor de laserbehandeling is het belangrijk dat het haar minstens één vierde van zijn lengte heeft, dus is het noodzakelijk om het haar vanaf minstens een week voor de behandeling niet meer te scheren. Dit kan je als onprettig ervaren.

Kans op hyperpigmentatie / hypopigmentatie

Deze vorm van ontharen kan soms hyperpigmentatie van de huid veroorzaken waarbij de huid dus donkerder wordt. Soms kan ook het tegenovergestelde gebeuren, wat hypopigmentatie noemt, waarbij de huid dan lichter wordt. Hoewel deze aandoeningen gewoonlijk tijdelijk zijn en ze binnen een paar weken verdwenen, kan je dit wel als een nadeel zien.

Het is niet goedkoop

Het kost redelijk wat geld. Hoeveel precies hangt af van de specialist. Maar wanneer je bedenkt dat het haar in zes à acht sessies volledig weg zal zijn, dan is de laserbehandeling wellicht zijn prijs waard. Als je optelt hoeveel geld je aan scheermesjes of wax sessies kwijt bent in je leven, dan valt de laserbehandeling eigenlijk nog goed mee. Je kan dit zien als een schoonheidsinvestering. Toch schrikt de kostprijs veel mensen af omdat het een grote som geld is om in één keer te betalen.

Lijkt permanente ontharing iets voor jou? Waarom wel of waarom niet? We zijn benieuwd naar je reactie!

Lees ook: 10 slechte beauty gewoontes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here