DELEN

Stoppen met nagelbijten: staat het al lang op jouw lijstje, maar vind je het moeilijker dan gedacht? Op je nagels bijten is niet hygiënisch, ziet er lelijk uit, kan zelfs pijn doen en is ook nog eens slecht voor je tanden en nagels. Toch kunnen veel mensen niet stoppen met nagelbijten. Voor sommigen is het bijten een gewoonte, anderen doen het alleen wanneer ze stress hebben. Het is dan ook niet makkelijk om er vanaf te komen en het vraagt veel geduld. Een duwtje in de rug nodig? In dit artikel delen we een aantal tips om te stoppen met nagelbijten.

Stoppen met nagelbijten: tips

1. Knip je nagels kort

Ben je op zoek naar tips tegen nagelbijten? Een eerste tip is om je nagels kort te knippen. Kortgeknipte en goed verzorgde nagels nodigen minder uit om af te bijten. Knip je nagels daarom elke paar dagen bij. Let er wel op dat je ze niet té kort knipt want dat kan pijn doen.

2. Laat regelmatig een manicure doen

Je kan je nagels ook laten knippen door een schoonheidsspecialiste. Het is toch zonde om aan mooie en verzorgde nagels te bijten? Nagelbijten afleren is ook mogelijk door gelnagels te laten zetten. Gelnagels zijn vies om aan te knabbelen en ze kosten ook veel geld waardoor je minder geneigd zal zijn om eraan te bijten.

3. Probeer het nagelbijten uit te stellen

Als je de drang voelt om aan je nagels te bijten, probeer dit dan een minuut uit te stellen, later twee minuten enzoverder. Verkort ook continu de tijd die je jezelf toelaat te bijten. Gebruik hiervoor eventueel een timer. Als je volhoudt, kan je op die manier het bijten aan je nagels stoppen.

4. Draag gekleurde pleisters of handschoenen

Hoe stoppen met nagelbijten? Een nagelbijten middel is om gekleurde pleisters om je vingertoppen te doen. Deze zullen je niet weerhouden van te bijten als je echt gedreven bent, maar ze zullen wel het bijtproces vertragen. Hierdoor zal je je sneller bewust zijn van het bijten. Je kan ook handschoenen dragen, bijvoorbeeld om ’s nachts niet ongemerkt op je nagels te bijten.

5. Nagellak tegen nagelbijten

Een middel tegen nagelbijten is nagellak. Maak van het bijten een vieze ervaring door slecht smakende nagellak aan te brengen. Hou je niet van een kleurtje op je nagels? Je kan ook kleurloze nagellak gebruiken. Deze is vaak geurloos, maar hij smaakt wel verschrikkelijk. Het is dus een goed spul tegen nagelbijten want door de slechte smaak zal je minder geneigd zijn om aan je nagels te bijten.

nagelbijten

6. Wat is de oorzaak van nagelbijten?

Hoe stop je met nagelbijten? Je kan bovenstaande tips nog zo goed aanpakken, maar soms is dat niet voldoende. Het is namelijk belangrijk om te weten waarom je eigenlijk op je nagels bijt. Doe je het op je werk omdat je stress hebt of ’s avonds in de zetel omdat je je verveelt? Eens je weet wat de oorzaak van het bijten is, zal het makkelijker zijn om te stoppen.

7. Schakel de hulp van je omgeving in

Wie al probeerde stoppen met roken kent deze tip waarschijnlijk wel: vertel aan zoveel mogelijk mensen in je omgeving dat je wil stoppen met nagelbijten en vraag dat ze je erop aanspreken als je toch weer toegeeft aan je slechte gewoonte of verslaving. Vertel het aan collega’s, familie en vrienden zodat je zo weinig mogelijk in de verleiding kan komen om toch weer te beginnen bijten.

8. Beloon jezelf

Stoppen met nagelbijten is niet niets. Beloon jezelf daarom met een cadeautje om te vieren dat je gestopt bent met bijten. En blijf jezelf ook af en toe een cadeautje geven. Dit kan je een nieuwe positieve impuls geven om te blijven volhouden. Het hoeft niet iedere keer een duur cadeautje te zijn. Kleine cadeautjes zoals een lekkere douchegel of een leuk t-shirt zijn ook tof!

9. Nagelbijten behandeling

Denk je vaak: “Hoe stop ik met nagelbijten?” en lukt het jou maar niet? Wanneer bovenstaande tips niet helpen en je echt wil stoppen met nagelbijten, kan gedragstherapie een uitkomst bieden. Bij gedragstherapie staat het anders denken van het gedrag centraal. Deze methode richt zich op relaxatie, zelfcontrole, sociale steun vanuit de omgeving en terugblikken op moeilijke momenten. Je hoeft je niet te schamen omdat je hulp zoekt. Integendeel, je mag er net trots op zijn dat je het bijten aan je nagels serieus aanpakt!

nagelbijten

Heb jij nog andere tips om te stoppen met nagelbijten? We zijn benieuwd naar je reactie!

Lees ook: 10 slechte beauty gewoontes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here