DELEN

Een stralende glimlach met witte tanden, dat wil toch iedereen? Helaas is niet iedereen gezegend met een wit gebit. Bij veel mensen zijn één of meerdere tanden verkleurd. In deze blogpost vertellen we je wat meer over de oorzaken hiervan én geven we je een aantal tips om weer mooie, witte tanden te krijgen.

1. Goed poetsen

De belangrijkste tip voor witte tanden is goed poetsen. Het spreekt voor zich, maar nog lang niet iedereen houdt zich hieraan. Het is ontzettend belangrijk om je tanden twee keer per dag te poetsen. Het is niet aan te raden om dit direct na de maaltijd te doen. De bacteriën in je mond produceren zuur, wat je tandglazuur aantast. Daarom is het beter om een uurtje te wachten voordat je de tandenborstel bovenhaalt. Op die manier blijft je tandglazuur behouden en krijg je sneller witte tanden. Om witte tanden te krijgen is niet per se de duur van het poetsen belangrijk, maar wel de poetstechniek. Neem de tijd om iedere tand individueel te poetsen. Een ronde beweging van het tandvlees naar de tand is het meest ideaal. Wanneer je een elektrische tandenborstel gebruikt, dan maakt deze de bewegingen automatisch voor jou. Dat is meteen ook de reden waarom een elektrische tandenborstel wordt aangeraden in plaats van een manuele tandenborstel.

2. Let op met koffie, thee en rode wijn

Witte tanden worden geel door kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Koffie, thee en rode wijn zijn een paar van de producten die de gele gloed op je tanden veroorzaken. Deze producten bevatten tannine, wat het tandglazuur aantast en het gebit verkleurt. Ook kleurstoffen in bijvoorbeeld snoep kunnen je tanden verkleuren. De suikers die hierin zitten versnellen de verkleuring van wit naar geel. Wil je dit zoveel mogelijk vermijden? Spoel je mond dan met water nadat je iets van deze dingen hebt gedronken of gegeten.

3. Stop met roken

Dat roken ongezond is, dat wist je waarschijnlijk al. Roken heeft veel negatieve gevolgen, ook voor je tanden. Roken verhoogt niet alleen het risico op ontstekingen, maar het veroorzaakt ook gele en zelfs bruine tanden. Rookaanslag is eigenlijk een beetje te vergelijken met de aanslag die thee veroorzaakt, het is alleen moeilijker te verwijderen. Hoe langer je rookt, hoe meer je tanden zullen verkleuren.

4. Bezoek regelmatig een tandarts

Hoe goed je je tanden ook poetst, voor een gezond en wit gebit is het aangeraden om één keer per zes maanden naar de tandarts te gaan. De tandarts zal je gebit controleren op gaatjes en je gebit reinigen. Hij verwijdert tandplak en tandsteen van plekken waar je zelf moeilijk bij kan. Kortom: een regelmatig bezoek aan de tandarts geeft je een goede mondverzorging én een gezond gebit.

Ben jij tevreden over je tanden of zou je ook graag wittere tanden hebben? We zijn benieuwd naar je reactie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here