DELEN

Deze zomer sneuvelen er opnieuw een aantal Belgische hitterecords. En eigenlijk is er bij zo’n hitte al lang geen sprake meer van genieten. Het is vooral een kwestie van oppassen, zeker met de brandende zon op jouw blote huid. Maar vanaf wanneer is de zon eigenlijk echt gevaarlijk? Een pasklaar antwoord heb ik voor jou niet in petto. Er zijn immers verschillende factoren die een rol spelen. Ik licht ze even voor jou toe.

De gevoeligheid van jouw huid

Vooral de eerste zonnestralen lijken elk jaar slachtoffers te maken. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat jouw huid nog niet voldoende melanine aanmaakte. Leg bij de eerste zonnige dagen van het jaar de nodige voorzichtigheid aan de dag, zelfs wanneer de temperaturen nog niet al te hoog oplopen. Jouw huid kan immers minder verdragen en je zal veel sneller verbranden.

Ook persoonlijke factoren spelen een belangrijke rol. Vooral mensen met huidtype I en II moeten goed opletten. Zij zullen minder eenvoudig bruinen en kennen daardoor een verhoogd verbrandingsrisico.

De hoek van de zon

De hoek waarin de zon staat beïnvloedt het aantal uv-stralen per cm². Over de middag, wanneer de zon het hoogst staat, wordt dan ook de meeste schade aangericht. Het hoogst staat de zon rond 13:40 uur bij zomertijd of 12:40 uur bij wintertijd. Omdat de zonnehoek tijdens de zomer sowieso al het kleinst is, is het vooral dan een risicoperiode.

Risico verschilt van locatie tot locatie

Ook de plek waar jij jou bevindt is een bepalende factor. In de tropen staat de zon bijvoorbeeld extra hoog en zal het langer schijnen, waardoor je een veel groter risico loopt. Zelfs wanneer het daar bewolkt is, kan je er eenvoudig verbranden. In de tropen moet je je dan ook voortdurend beschermen tegen de zon.

Maar ook op andere plekken loop je een groter risico. Denk bijvoorbeeld aan een dagje kust waarbij zowel het strand als het water de uv-stralen reflecteren. Maar ook tijdens de wintervakantie is dat het geval, omdat de sneeuw eveneens een fikse portie zonlicht op onze huid projecteert. En dat net op het moment waarop onze huid er helemaal nog niet klaar voor is…

Weersomstandigheden

Wolken bieden een beperkte bescherming tegen uv-stralen. Op een zwaarbewolkte dag loop je met andere woorden minder risico. Wanneer het daarentegen onbewolkt is, moet je je echt wel goed insmeren. Ook op lichtbewolkte dagen is dat het geval, want bij lichte bewolking bereikt zo’n 95% van de uv-stralen alsnog de aarde.

Tip: wend je tot de UV-index

Buienradar of de Weather-app op jouw smartphone bieden zelden voldoende concrete uv-informatie. Dan kan je natuurlijk zelf de noodzakelijke afwegingen maken, maar in de praktijk is het toch eenvoudiger om de uv-index te raadplegen. De uv-index geeft aan hoe snel de huid zal verbranden. Bij een uv-index van 5 of hoger verbrand je dan ook snel tot zeer snel. Maar ook bij een lagere uv-index is het, afhankelijk van jouw huidtype, aangeraden om je in te smeren. De uv-index raadpleeg je via de website Weerbericht.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here