DELEN

De ene heeft er veel last van, de andere helemaal niet: vet haar. Helaas ziet vet haar er niet verzorgd uit. Daardoor zit je misschien niet zo goed in je vel en voel je je soms wat onzeker. Dat is heel normaal, je bent zeker niet alleen met dit probleem. In dit artikel willen we je graag uitleggen hoe vet haar ontstaat en wat de oorzaak is. Ook geven we je 10 tips over wat je kan doen tegen vet haar. Bye bye vet en slierterig haar!

Hoe ontstaat vet haar?

Over ons heel lichaam bevinden zich haren en daarmee ook openingen in onze huid. Bij deze openingen zitten talgklieren of vetklieren. Deze klieren produceren talg, omdat het de huid gezond houdt en beschermt tegen infecties en bacteriën. Het aanmaken van talg is dus een normaal proces om het lichaam gezond te houden. Echter beginnen de talgklieren soms meer talg te produceren dan normaal. Op zo’n momenten ontstaat dan een vette hoofdhuid, met als resultaat vet haar.

Wat is de oorzaak van vet haar?

Oké, maar hoe komt het dan dat je hoofdhuid meer talg produceert? Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak kan je er weinig aan doen. Als je bijvoorbeeld in de puberteit zit, menstrueert of zwanger bent, kan je last hebben van vet haar. De hormonen zijn dan de oorzaak van het probleem. Ook als je veel stress hebt, kan je haar sneller vet worden. In sommige gevallen is vet haar gewoon erfelijk. Ook in dat geval kan je er weinig aan doen en is het een kwestie van een middel te vinden tegen vet haar.

10 tips tegen vet haar:

1. Was je haar minder vaak

Als je vet haar hebt, dan heb je waarschijnlijk de neiging om je haar iedere dag te wassen. Toch doe je dit beter niet. Hoe meer je het wast, hoe meer je de talgproductie stimuleert en hoe vetter je haar weer zal worden. Een vicieuze cirkel dus. Probeer je haar niet vaker dan twee tot drie keer per week te wassen om vet haar te bestrijden. Het is niet makkelijk om van dagelijks je haar wassen naar twee of drie keer per week te gaan, maar je zal snel genoeg merken dat je haar uiteindelijk minder snel vet wordt.

2. Masseer je hoofd niet

Een hoofdmassage stimuleert de bloedsomloop, en een goede doorbloeding stimuleert talgproductie. Resultaat? Vet haar! Masseer je hoofdhuid dus liever niet, hoe heerlijk het ook is. Als je een shampoo aanbrengt, doe dit dan zoveel mogelijk zonder je hoofdhuid te masseren om zo vet haar te voorkomen.

3. Breng conditioner enkel aan op de haarlengten en punten

Breng conditioner voornamelijk aan op de lengten en punten. Deze delen van je haar hebben het meeste verzorging nodig. Op die manier hoef je je hoofdhuid dus niet te masseren en voorkom je dat er restjes conditioner achterblijven. Hierdoor voorkom je vettig haar en je voorkomt dat het er vettig uitziet.

4. Gebruik de juiste shampoo en conditioner

Om vet haar te bestrijden, kan je eigenlijk het best een gewone, milde shampoo en conditioner gebruiken. De truc is om met deze producten minder vaak je haar te wassen zodat je hoofdhuid niet wordt gedwongen om meer vet te produceren. Je kan natuurlijk ook een speciale shampoo en conditioner voor vet haar gebruiken. Vaak reinigen deze shampoos net iets beter en hebben de conditioners een wat mildere werking. De shampoos halen dan wat meer vet weg en de conditioner verzorgt je haar met minder siliconen waardoor je haar minder snel vet wordt. Welke optie het beste is voor jou, is een kwestie van uitproberen.

5. Spoel shampoo en conditioner goed uit

Zorg er altijd voor dat je de shampoo en conditioner goed uitspoelt. De achtergebleven restjes maken je haar niet zozeer vetter dan zonder restjes, maar je haar oogt er wel sneller vet door. Door de shampoo en conditioner goed uit te spoelen, kan je al vet haar voorkomen.

6. Beperk styling producten

De meeste styling producten, zoals gels en wax, maken je haar plakkerig. Vooral producten die je haar laten glanzen, zorgen er alleen maar voor dat je haar eerder vet lijkt waardoor je het sneller zal moeten wassen. Probeer het gebruik van styling producten daarom tot een minimum te beperken.

7. Raak je haar niet teveel aan

Bij lang haar of een lok op je voorhoofd, heb je snel de neiging om het haar uit je gezicht te halen. En dat doe je natuurlijk met je handen die vaak vet of vuil zijn. Door meerdere keren per dag je haar aan te raken, krijg je snel vet haar. Gelukkig kan je dit makkelijk voorkomen door je haar in een paardenstaart of knot te dragen. Je nonchalante haarlak kan je fixeren met wat haarlak. Zo blijft je haar uit je gezicht.

8. Borstel niet langer dan nodig

Borstel je haar niet langer dan nodig en probeer daarbij je hoofdhuid zo veel mogelijk te ontzien. Iedere keer als je aan je haar trekt, worden de haarzakjes namelijk gestimuleerd om meer talg aan te maken. Daarnaast is het belangrijk om je haar met een schone borstel te borstelen. Als je borstel niet schoon is, borstel je het vet weer in je haar en dat is uiteraard niet de bedoeling.

9. Verschoon je kussensloop regelmatig

Als je snel vet haar hebt, dan is het een goed idee om je kussensloop regelmatig te vervangen. Doordat je ’s nachts heerlijk met je hoofd in je kussen ligt te woelen, verspreiden vetten en restjes van je hoofdhuid zich iedere keer opnieuw in je kussensloop. Zo krijg je dus telkens vet haar na het slapen.

10. Douche met een lage temperatuur

Een laatste maar niet onbelangrijke tip: douche met een lagere temperatuur. Op die manier verminder je de talgproductie op je hoofdhuid en voorkom je vet haar. Wanneer je doucht met een hoge temperatuur, zal dit voor een hogere talgproductie zorgen. Vandaar dat je in de zomer ook vaker last hebt van vettig haar.

Wanneer je bovenstaande tips toepast, zal je op termijn minder last hebben van vet haar. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je snel een oplossing nodig hebt tegen vet haar, bijvoorbeeld omdat je zo de deur uit moet. Wat kan je dan doen tegen vet haar zonder het te wassen? Gebruik droogshampoo om je vette haar mee te camoufleren. Droogshampoo bevat een zetmeel dat olie (vetten) en productresten absorbeert. Omdat dit wordt geabsorbeerd, heeft het geen kans om je haar er vet uit te laten zien. Heb je geen droogshampoo in huis? Talkpoeder helpt ook prima tegen vet haar!

Heb jij weleens last van vet haar? Heb jij nog tips om vet haar te voorkomen? We zijn benieuwd naar je reactie!

Lees ook: Wat te doen tegen pluizig haar? 5 tips!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here