DELEN

Zodra je een hond als huisdier neemt en hij of zij als puppy bij je komt wonen dan is het verstandig om in het eerste jaar veel tijd te besteden aan het leren van commando’s. Honden vindenhet fantastisch om voor je te werken. Begin daarom zo vroeg mogelijk met een goede opvoeding en het aanleren van de commando’s. Je zal al snel merken dat je in situaties terecht komt waarin het fijn is dat je hond ook echt naar je luistert en dat hij weet wat hij moet doen. Wees tijdens het aanleren van de commando’s geduldig, duidelijk en consequent naar je hond toe. Hier volgen 4 commando’s die elke hond kan leren.

Zit

Als je hond nog klein is het verstandig om te beginnen met het commando ‘zit’. Dit is een simpele commando die goed aan te leren is als de puppy een aantal weken oud is. Jonge hondjes gaan nog vaak uit zichzelf zitten om de omgeving waarin ze zich bevinden te ontdekken. Iedere keer als de puppy gaat zitten zeg je het commando ‘zit’. Zo is het voor de puppy al snel duidelijk wat het woordje zit betekend. Oefen een aantal keer per dag het commando met de puppy en beloon hem wanneer hij goed luistert.

Kom

Hetzelfde is met het commando kom. Dit zal de puppy uit enthousiasme in het begin al veel uit zichzelf doen als je door je knieën zakt. Hij zal je aandacht willen en met je willen spelen. Als de hond naar je toe komt rennen benoem dan ook het commando. Zo is het voor de hond gemakkelijk om de link te leggen tussen het woord en de handeling die hij op dat moment uitvoert. Wees vooral de eerste tijd ook geduldig met je hond.

commando-honden-zit

Lees ook: Dit zijn de kleinste hondenrassen!

Blijf

Dit commando is goed te oefenen wanneer de hond zit. Om te beginnen doe je een stap naar achteren van de hond vandaan en maak je met je hand het stop gebaar en geef je het commando ‘blijf. Als de hond netjes blijft zitten beloon hem dan direct. Dit commando kun je iedere keer uitbreiden door steeds meer stappen naar achteren te doen. Zodra je op ongeveer 10 meter bent en de hond blijft nog steeds netjes zitten probeer dan om te draaien en weg te lopen. Ook hier geld weer beloon de hond altijd. Dit geeft een extra stimulans voor de hond om zijn best te doen.

Af

In sommige situaties is het fijn dat je hond niet alleen gaat zitten maar dat hij echt gaat liggen. Dit commando is makkelijk en snel aan te leren vanuit de zit positie en met een beloning in je hand. De hond zal automatisch proberen het snoepje uit je hand willen pakken. Zak door je knieën en ga langzaam met je hand richting de grond. Zodra de hond met zijn snuit ook bij de grond is en automatisch de lig positie heeft aangenomen benoem dan iedere keer ook weer het commando. Je zal zien dat je hond slim genoeg is om het snel door te hebben.

Welke commando’s kan jouw hond? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here