DELEN

Zwemmen met je hond is natuurlijk hartstikke leuk én bovendien is dit erg gezond. Veel honden houden wel van een frisse duik. Ook is dit erg goed voor de ontwikkeling van de spieren. Wel zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Zwemmen is gezond!

Als eerste willen we nogmaals vermelden dat zwemmen verschrikkelijk gezond is voor honden. Een lekkere plons in het water werkt ontspannend voor een hond en is de ultieme manier om de batterijen weer op te laden. Tijdens het zwemmen gebruikt de hond bijna al zijn spieren zonder de gewrichten teveel te belasten. Zwemmen is daarnaast ideaal om voorzichtig conditie op te bouwen. Daarom wordt dit ook vaak aangeraden voor oude honden, viervoeters met artrose of honden die moeten herstellen van een blessure. Bovendien werkt zwemmen heerlijk verkoelend! Welke dingen moet je nu vooral niet doen als je wilt zwemmen met je hond? Hieronder 6 tips om veilig én plezierig te zwemmen met je hond!

1. Vermijd stilstaand water

Je kunt stilstaand water het beste vermijden. In dit water kunnen namelijk veel bacteriën zitten. Ook dode vissen in het water geven aan dat de kwaliteit van het water niet goed is. Water dat beweegt is het aller veiligst. Is je hond toch een vieze vijver ingesprongen? Zorg dan dat je hem achteraf goed wast met speciale hondenshampoo!

2. Vermijd sterke stroming

Aan de andere kans is water met een sterkte stroming ook niet geschikt. De meeste honden kunnen wel goed zwemmen, maar een (te) sterke stroming kan je hond voor je het doorhebt meesleuren met in het slechtste geval verdrinking als gevolg. Pas hier dus erg mee op!

3. Pas op met steile oevers

Voor honden is het vaak een koud kunstje om in het water te springen. Er vervolgens weer uit komen kan lastiger gaan. Kijk altijd van te voren of de oevers niet te steil zijn en of er geschikte plekken zijn waar je hond zelf uit het water kan komen.

hond-zomer-tips

4. Pas op met boten en sluizen

Laat je hond onder geen beding zwemmen in de buurt van sluizen of in water waar boten doorheen varen. Dit is gevaarlijk voor je hond én voor de bestuurders van de boot!

Lees ook: Is jouw hond klaar voor de zomer?

5. Halsband, ja of nee?

Je moet voor jezelf nagaan of je de halsband om laat of af doet. Een hond die zwemt met halsband kan aan planten of takken blijven hangen wat je natuurlijk liever niet hebt. Aan de andere kant kun je een zwemmende hond zonder halsband moeilijker redden als deze in de problemen komt. Je kunt het beste zelf inschatten wat het handigste is voor jouw hond.

6. Vermijd vissers

Voor vissers is het natuurlijk niet leuk als er een hond in het water springt en de rust verstoord. Bovendien kan het ook gevaarlijk zijn, jouw hond kan vast komen te zitten in de vislijnen. Wees dus solidair en loop even een stukje verder voordat je de hond in het water laat.

Houdt jouw hond van zwemmen? Laat het ons weten in de comments!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here