DELEN

Houd jij van hardlopen en heb je een hond? Ga dan eens samen joggen! Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hieronder 8 tips om comfortabel te joggen samen met je hond.

1. Geschikt of ongeschikt?

Allereerst is het belangrijk om te kijken of jouw hond überhaupt geschikt is om mee te joggen. Onderstaande honden zijn niet geschikt.

  • Puppy’s
    • Begin nooit met hardlopen als de hond nog een puppy is. Teveel lichaamsbeweging is namelijk schadelijk voor de groei van de pup. Het verschilt per hond wanneer deze volgroeid is, kleine honden zijn sneller volgroeid als grote honden. Over het algemeen is een hond na een jaar voor het grootste gedeelte volgroeid.
  • Honden met gewichtsproblemen
  • Honden met platte snuiten
    • Honden zoals bijvoorbeeld boxers en bulldogs zijn niet geschikt om mee te joggen. Door de platte snuit kunnen deze honden moeilijker ademhalen en raken ze sneller oververhit.

2. Zorg voor de juiste middelen

Jij draagt waarschijnlijk tijdens het joggen speciale hardloopkleding en hardloopschoenen. Jouw hond heeft op zijn beurt ook de juiste uitrusting nodig. Zo kun je ervoor kiezen om te joggen met je hond met een leiband. Deze flexibele lijn verbindt je aan het harnas van de hond en het uiteinde kun je rond je middel vastbinden. Zo zijn je armen vrij en hebben jullie beiden meer bewegingsvrijheid.

joggen-hond-tips

3. Begin rustig aan

Het is verschrikkelijk belangrijk om de training langzaam op te bouwen. Maak bijvoorbeeld een schema en begin met laten we zeggen 5 minuutjes per keer. Nu kun je er elke week 5 minuutjes bij doen tot jullie op het gewenste niveau zitten. Analyseer je hond, vooral op het begin, aandachtig. Kijk of hij er echt van geniet en geen tekenen van vermoeidheid vertoont.

4. Commando’s

Bijna elke hond houd ervan om lekker te rennen, de meeste honden rennen van links naar rechts, van voor naar achter, noem maar op. Dit is niet erg handig als je samen aan het joggen bent. Probeer je hond enkele commando’s aan te leren. Denk bijvoorbeeld aan linksrechts of stop en go. Zo kun je je hond een beetje controleren tijdens het joggen.

5. Zachte ondergrond

Ren liever op onverharde wegen, bospaadjes of stranden. Vooral wanneer je besluit een lang stuk te gaan joggen is het belangrijk dat jullie niet teveel op asfalt lopen. Het lopen op harde ondergronden zal de gewrichten van de hond meer belasten.

6. Niet met een volle maag

Laat de hond nooit rennen met een volle maag. Zorg dat je altijd minstens een uur van te voren stopt met voeren van de hond.

joggen-hond-tips

7. Water

Zorg dat je altijd voldoende water meeneemt. Voor jezelf, maar ook zeker voor de hond! Ook vinden sommige honden drinken uit een flesje eng. In dit geval doe je er goed aan om ook een drinkbak in te pakken.

8. Poepzakjes

Ja, de kans bestaat dat je hond onderweg zijn behoefte moet doen. Neem dus altijd piepzakjes mee!

Jog jij vaak samen met je hond? Heb je nog meer tip voor hardlopende hondenbaasjes? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here