DELEN

Agility training is eigenlijk een ander woord voor behendigheid training. Bij behendigheid training gaat het erom dat de hond en zijn baasje nauwkeurig samenwerken tijdens het afleggen van een vastgesteld parcours. De kunst van agility training is dan ook om een voorgeschreven volgorde van het parcours foutloos af te leggen zonder dat het baasje de hond aanraakt. Deze training is een teamsport voor het baasje en de hond. Als team moet er vaak intensief en nauw samen gewerkt worden om goed te kunnen scoren tijdens het afleggen van het parcours. Er gaan dan ook vele uren oefening aan vooraf. De emotionele band tussen de hond en het baasje wordt door deze langdurige samenwerking dan ook erg versterkt. Ben je nieuwsgierig geworden naar agility training en wil je weten hoe het werkt? Lees dan snel verder.

Aanwijzingen zonder aanraken

Wanneer je bij een wedstrijd vanaf de zijlijn mee kijkt lijkt het soms alsof het baasje en hond samen dansend het parcours afleggen. Ze lijken soms zelfs zwevend over het veld te gaan. Bij agility training is het de kunst om de hond te laten luisteren door alleen gesproken aanwijzingen. Het baasje dan ook verboden om de hond tijdens het afleggen van het parcours aan te raken. Wanneer je op hoog niveau aan agility training doet is het zeer belangrijk dat de hond de commando’s goed opvolgt.

Gezondheid

Overweeg je om te starten met agility training dan is het belangrijk dat je hond in goede conditie is. De leeftijd of het ras van de hond maakt echter niet veel uit om deze vorm van sport te gaan beoefenen. Let er wel op dat je de trainingen langzaam opbouwt om blessures bij de hond en eventueel bij jezelf te voorkomen. Houd er ook rekening mee dat jonge puppy’s nog niet mee mogen doen aan agility trainingen. Zij moeten eerst volgroeid zijn en in staat zijn om zo een intensieve training vol te houden.

agility-training-2

Lees ook: Doga is de nieuwe trend: Yoga met je hond!

Populair

Agility training wordt steeds populairder en is in steeds meer landen in opkomst. Waar voorheen hondenscholen zich vooral richtte op de puppy cursus en het opvoeden met de klikker. Gaat de aandacht tegenwoordig steeds meer op de vervolgcursussen en de agility training. Vaak zijn de training in verschillende klassen te volgen. Van beginners klas tot gevorderde. Wanneer je op hoog niveau traint kun je zelfs overwegen om aan wedstrijden mee doen.

Wedstrijd

Wanneer je vele uren of misschien zelfs jaren aan agility training hebt gevolgd is de volgende stap om samen met je hond aan wedstrijden mee te doen. Deze wedstrijden worden gehouden in de maanden april tot september. Iedere weekend op een andere plaats in Nederland kun je je inschrijven voor zo een wedstrijd. Er zijn zelfs wedstrijden waar meer dan 100 honden en baasjes aan mee doen.

Heb jij weleens overwogen om aan agility training te doen? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here