DELEN

Om een fijne en goede relatie op te kunnen bouwen met je trouwe viervoeter is het belangrijk dat de hond naar je luistert. Zeker wanneer de hond als puppy bij je komt wonen en nog geen idee heeft van wat wel en niet mag is samen trainen van groot belang. Clickertraining is een positieve trainingsvorm om je hond te leren gehoorzamen. Je beloont de hond in feite iedere keer met als hij iets goeds doet of je commando’s opvolgt. Wil je jouw hond ook leren gehoorzamen en wil je weten hoe de een clickertraining werkt? Lees dan snel verder!

De clicker

De clicker is eigenlijk niet meer dan een klein vierkant doosje wat precies in je hand past. In dat doosje zit een clicker ingebouwd welke gemakkelijk met je vinger in te drukken is. Het gaat er bij een clickertraining dan ook om dat je de clicker altijd in je hand bij je draagt tijdens het trainen. Om je hond goed kennis te laten maken met de clicker is het van belang dat je direct reageert wanneer de hond je commando opvolgt of goed gedrag vertoond. Beloon je hond na de click altijd met iets lekkers.

Kennismaking met de clicker

De clicker is een hulpmiddel om goed gedrag van de hond te markeren en om te laten horen dat er een beloning aankomt. Het is dan ook belangrijk dat je hond weet dat zodra er op de clicker gedrukt wordt er een beloning aan komt. Tijdens het kennismaken met de clicker laat je de clicker herhaaldelijk achter elkaar horen en geef na de click direct een beloning. Door dit een aantal keer te herhalen zal je hond al snel een link leggen tussen de clicker en beloning.

clicker-training-2

Lees ook: Agilitytraining: Wat is het en hoe doe je het?

De volgende stap

Nu je hond weet dat er een beloning aan de clicker vast zit zal hij er ook voor willen werken. Het is belangrijk om commando’s uit te delen en de hond te laten werken. Start met het commando ‘zit’. Let goed op en click direct wanneer de billen van je hond de grond aanraken. De hond heeft nu een positief seintje gekregen nadat hij het commando heeft opgevolgd en weet dan ook dat er een beloning aankomt. Zodra je hond het doorheeft zijn de trainingsmogelijkheden ontelbaar en is alles mogelijk. Deze positieve manier van trainen is niet alleen een leuke manier voor de hond maar de band tussen hond en baasje wordt hierdoor ook versterkt.

De timing van het clicken

Het moment van clicken is zeer belangrijk om er een goede gehoorzaamheidstraining van te maken. Wanneer je hond nog helemaal geen commando’s kent en je wilt toch direct starten met de clickertraining is het goed om je hond te observeren. Zodra je hond uit zichzelf naar je toe komt click je. Gaat je hond zitten, click je. Ga zomaar door. Wanneer je hond doorheeft dat hij beloond wordt wanneer hij bepaalde handelingen doet kan er commando’s aan koppelen. Start altijd met de clickertraining onder begeleiding van een ervaren iemand.

Gebruik jij de clicker bij het trainen van je hond? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here