DELEN

Is het je weleens opgevallen hoe graag de hond eigenlijk in de auto wil zitten? Bijvoorbeeld als je op een zomerse dag besluit om je auto te gaan wassen. De kans dat de hond in een onbewaakt ogenblik zijn of haar kans schoon ziet is behoorlijk groot. Voor je het weet zit de hond in de auto en vaak tegen beter weten in wacht hij of zij tot je een ritje gaat maken.

Honden vervoer per auto is spannend voor de hond

Meerijden is voor de hond niet alleen spannend, het stimuleert de hond ook. Hij of zij komt in aanraking met een nieuwe, vaak onbekende omgeving. Het zijn deze kleine stimulansen die de hond nodig heeft. Juist een regelmatige verandering van omgeving doet de hond goed. Er zijn echter meer redenen waarom de meeste honden helemaal dol zijn op het auto rijden. De belangrijkste verklaringen zetten we op een rijtje zodat jij je hond nog beter kan begrijpen.

1. De neus weet het

Honden hebben meer dan 200 miljoen receptoren in hun neus voor het ontvangen van geursignalen. Ter vergelijking: mensen hebben er 50 miljoen. Een rit in de auto met open raam is een intense, zintuiglijke ervaring voor de hond. Terwijl de auto beweegt en de geuren veranderen, krijgt de hond voortdurend bijgewerkte informatie over de wereld om hem heen. Niet zo heel gek dat hij of zij onderweg al dolenthousiast wordt.

2. Thuis op wielen

Je hond ziet de gezinsauto als een verlengstuk van het ouderlijk huis. Dit is de reden waarom sommige honden die in een geparkeerde auto zijn achtergelaten, als een gek zullen blaffen wanneer iemand langskomt. Wanneer je bij ze in de auto bent, voelen ze zich thuis bij hun familie. Ze willen natuurlijk graag bij je zijn in deze mobiele versie van het huis, en ze willen ‘hun’ roedel net zo graag beschermen als ze het huis beschermen.

3. Het voelt als jagen

Sommige gedragsdeskundigen denken dat rijden in een auto aanvoelt als op jacht gaan voor een hond. De voorwaartse beweging van de auto, omringd door andere bewegende auto’s, geeft jouw hond al snel het gevoel deel uit te maken van een rugzak tijdens een jachtexpeditie.

hond auto 2

Lees ook: Zo reis je veilig met je hond in de auto!

4. De geest van het avontuur

Honden zijn van nature nieuwsgierig en extravert, dus ze houden ervan wanneer er iets nieuws en spannends gebeurt. Een autorit is een geweldig avontuur voor hen, vol nieuwe bezienswaardigheden, geuren en geluiden. Het geeft hen veel meer plezier dan gewoon thuis rondhangen, wachtend tot het tijd is voor het zoveelste rondje rondom de kerk of het wachten tot de postbode weer verschijnt.

5. De belofte van een traktatie

Veel honden weten dat na een activiteit er vaak een beloning volgt. Daarnaast zijn honden ook niet helemaal gek en weten ze maar al te goed dat hun baas met enige regelmaat stopt om even te snacken. De kans is dus groot dat je hond de autorit koppelt aan de beloning.

Vindt jouw hond autorijden ook zo leuk? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here