DELEN

Dat honden blaffen is eigenlijk net zo natuurlijk als dat ze met hun staat kwispelen of graag hun botten begraven. Blaffen hoort nu eenmaal bij een hond. Doormiddel van te blaffen wilt je hond je iets vertellen. Soms zijn ze bang, willen ze je waarschuwen of misschien probeert je hond je wel te beschermen. Toch kan het vervelend zijn dat je hond naar iedere andere hond blaft die jullie passeren tijdens het uitlaten. Een ding is zeker, kwaad worden op je hond omdat hij blaft zal het blaffen niet stoppen. Is jouw hond een dominante hond richting andere honden? Hier volgen 4 tips die je helpen wanneer je hond blaft naar andere honden.

Lichaamshouding herkennen

Om het uitvallen naar andere honden af te leren is het belangrijk dat je weet waarom je hond of pup blaft naar andere honden. De lichaamshouding van je hond kan je hier veel over vertellen. Let tijdens het blaffen goed op of je hond misschien zijn staart tussen zijn benen heeft of duwt hij juist zijn hele lichaam stijf omhoog? Dit zijn twee totaal verschillende oorzaken waar de blaf reactie door wordt veroorzaakt. Soms blaft een hond om jou te beschermen maar het blaffen kan ook een teken van dominantie zijn. Wanneer je de reden van het blaffen weet kun je verder met de volgende stap.

Zoek andere honden op

Het klinkt misschien tegenstrijdig maar om het uitvallen naar andere honden af te leren heb je de hulp nodig van andere honden. Vraag in je naaste omgeving na of er iemand met een hond waar jouw eigen hond niet naar blaft jou kan helpen. Wanneer je samen een rondje doet met de andere hond zal jouw hond zien dat er niks te vrezen valt voor andere passerende honden. Hij zal het gedrag van de andere hond kopiëren omdat hij gerustgesteld wordt. Doet deze situatie zich tijdens het trainen voor, beloon je hond dan direct. Herhaal dit een aantal keer zodat je hond de link legt tussen het stil zijn en de beloning.

hond-blaffen-2

Lees ook: Clickertraining, hoe pak je dit aan?

Speeltje

Heeft je puppy of hond een favoriet speeltje? Neem deze dan mee tijdens het uitlaten. Wanneer je ziet dat er zich weer een situatie voordoet waardoor je hond zou kunnen gaan blaffen, zoek dan zijn aandacht doormiddel van het speeltje. Als de aandacht van je hond op het speeltje is gevestigd loop dan langzaam door. Door deze manier van afleiden zal je hond zich ook meer ontspannen tijdens het uitlaten. Beloon je hond dan ook iedere keer als hij niet geblaft heeft.

Vertrouwen

Als baasje van de hond is het aan jou de taak om je hond vertrouwen te geven in andere honden. Het is belangrijk om te laten zien dat er niks te vrezen valt en dat je hond je niet hoeft te beschermen. Dit vertrouwen kun je opbouwen door je hond in contact te brengen met andere honden. Laat ze zonder riem spelen en geef ze de tijd om aan elkaar te wennen. Je zal zien wanneer je hond dit eenmaal door heeft hij juist graag wilt spelen met andere honden die je passeert.

Hoe reageert jouw hond op andere honden? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here