DELEN

Net als mensen krijgen honden met het ouder worden last van specifieke leeftijd gerelateerde klachten. De ouder wordende hond maakt in de eerste plaats deel uit van het gezin en verdient daarom de beste gezondheidszorg die je hem of haar kan bieden. Voeding is slechts een onderdeel daarvan, ook het regelmatig laten controleren van de gezondheid van je hond door een dierenarts valt onder de noodzakelijke zorg.

Omdat geen enkele hond hetzelfde is, bestaat er niet zoiets als een zorgplan voor de hond. De ene hond zal wel klachten krijgen met het lopen, terwijl de andere hond enkel last krijgt van zijn of haar ogen. In algemene zin zijn er wel een aantal richtlijnen die kunt volgen zodat je jouw oude hond kan verzorgen en hij of zij gezond kan blijven, ook op hoge leeftijd.

Oude hond verzorging: het hondenvoer

Met het ouder worden van de hond neemt ook zijn of haar energiebehoefte af. De hond zal niet zo vaak meer willen gaan rennen of uitbundig willen spelen. Dit heeft dus ook invloed op de voeding die de hond nodig heeft. De gewenste hoeveelheid eiwitten zal afnemen terwijl de voedselvertering, de verzorging van de vacht en de ogen juist extra aandacht mogen hebben. Een aantal zaken zijn belangrijk als je de hond de juiste voeding wilt geven:

 • Lagere calorie-inname
 • Hogere vezelinname
 • Vetarm / natriumtraktaties
 • Meer wateropname
 • Supplementen

Ouderdomskwalen bij de hond

Net als mensen kunnen honden, als ze ouder worden, gezondheidsproblemen krijgen. Als ziekten, aandoeningen en algemene indicaties van het ouder worden onopgemerkt blijven, kunnen die later zorgen voor een problemen. De beste manier om de ouder wordende hond in goede conditie te houden, is om regelmatig de dierenarts te raadplegen. Regelmatig een bezoek brengen aan de dierenarts kan veel geld en uiteindelijk veel pijn en verdriet besparen.

verzorging oude hond 2

Lees ook: Huisdieren verzekering: doen of niet?

Reguliere controle door de dierenarts

Samen met die reguliere veterinaire controles, is het je plicht als hondenbezitter om je hond goed in de gaten te houden. Let op bepaalde veranderingen en omstandigheden die mogelijk met het ouder worden van de hond kunnen optreden. Hier zijn enkele dingen waar je op kunt letten:

 • Hart-en vaatziekten: moeilijkheden met ademhalen, hoesten en gewichtsverlies
 • Artritis – Stijfheid, hinken, moeite met opstaan, problemen met springen, moeite met traplopen
 • Kanker – Knobbels of bobbels, vermoeidheid, verlies van eetlust, gewichtsverlies, opgeblazen gevoel in de buik
 • Nier- of leverziekte – Verandering in gewicht, eetlust, plassen of een vergroot water gebruik
 • Diabetes – Gewichtsverlies, gewichtstoename, dorst, veel moeten plassen, te veel plas-ongelukken
 • Cognitieve (hersen) aandoeningen – desoriëntatie, vocalisaties, niet-herleidbare plasongevallen, elke verandering in het reguliere gedrag
 • Tandheelkunde – Verlies van eetlust, slechte adem, bloedend tandvlees

Heb jij een oudere hond? Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here