DELEN

Je hond alleen thuis laten: het is iets wat je wellicht liever niet doet, maar wat vaak niet anders kan. Je moet natuurlijk gewoon gaan werken, boodschappen doen en dergelijke. Vind je het altijd moeilijk om je hond alleen te laten omdat je bang bent dat hij zich eenzaam voelt? Dat begrijpen wij heel goed. Honden zijn sociale dieren en kunnen dan ook niet wachten tot het moment dat je weer thuiskomt. Daarom hebben wij een aantal tips voor je verzameld om in de tussentijd het leed wat te verzachten. Met deze tips voelt je hond zich minder eenzaam!

hond alleen thuis

Hoe lang kan een hond alleen zijn?

Volgens hondentrainster Tamsin Durstin is dat eigenlijk niet zo lang. Honden zijn afstammelingen van de wolven en zijn dus gewend om in een roedel te leven, waardoor het van nature heel sociale dieren zijn. Wanneer honden niet gewend zijn om alleen te blijven en het contact met je ineens minder wordt, kunnen ze in paniek raken. Het is dus belangrijk om je hond van jongs af aan te leren alleen te blijven. Als je hond niet op jonge leeftijd alleen leert blijven, zal dit later nog moeilijk aan te leren zijn.

Hond alleen thuis laten, hoe lang? Volgens Durstin kunnen honden niet langer dan drie à vier uur alleen zijn, maar dit is wel erg afhankelijk van het karakter van je hond. Net als mensen kunnen sommige honden perfect even alleen zijn en andere hebben juist meer gezelschap nodig. Maar hoe dan ook blijft het altijd bij een beperkt aantal uren. Daarna moet je hond toch echt weer zijn behoefte kunnen doen, kunnen lopen en natuurlijk geknuffelt worden. Ook de leeftijd en gezondheid van de hond speelt mee. Bij een oudere hond moet je ook rekening houden met dingen als incontinentie, dementie of doofheid.

In het algemeen raad Durstin aan om je hond maximaal vier uur alleen te laten, een hele dag is volgens haar niet verantwoord. Een hele dag slapen en voor je uit staren, daar wordt niemand blij van, ook een hond niet. Maar hoe pak je dat aan als je een hele werkdag weg bent en je hond eenzaam is? Je vindt vast geen oppas die vijf dagen per week van ’s ochtends tot ’s avonds bij je hond kan blijven.

hond alleen thuis laten

Hond alleen thuis laten: 4 tips

1. Maak je hond moe

Is je hond bang en eenzaam als je weggaat? Dan is de kans groot dat hij last heeft van verlatingsangst. Wat te doen bij verlatingsangst hond? Wanneer je je hond meerdere uren alleen laat, is het handig om je hond hier eerst op voor te bereiden. Ga een flink eind wandelen met je hond zodat hij lekker moe wordt en daarna thuis kan slapen terwijl jij weg bent. Op die manier is hij zich er minder van bewust dat hij alleen is.

2. Zorg voor afleiding

Hoe leer je een hond alleen thuis te zijn? Het is een goed idee om voldoende hondenspeeltjes neer te leggen want dat helpt als je hond eenzaam is. Sommige honden gaan namelijk dingen kapot maken als ze zich vervelen en dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Je kan je hond ook een tijdje bezighouden met een speeltje waarin hondensnoepjes of iets lekkers in zit verstopt. Het duurt even vooraleer hij zijn traktatie heeft, maar hij heeft tenminste wel een lekker doel én de tijd gaat sneller voorbij.

3. Maak er geen drama van

Ook is het belangrijk om er geen groot drama van te maken als je vertrekt of thuiskomt. Laat niet te hard merken dat je afscheid neemt en wees ook niet te enthousiast als je thuiskomt. Praat ook vooral niet tegen je hond alsof het een baby is, ook al is hij eigenlijk zoals een baby voor je. Een hond die al angstig is ervaart hierdoor alleen nog meer stress. Praat liever met je hond zoals je altijd doet en geef hem een beloning als hij rustig is, bijvoorbeeld met een snoepje en/of knuffel.

4. Creëer dezelfde omstandigheden

Als je je hond alleen thuis laat is het een goed idee om de omgeving zoveel mogelijk te houden zoals die normaal is. Staat de radio of televisie aan wanneer je normaal thuis bent? Schakel deze dan niet uit als je weg moet. Je hond is gehecht aan bepaalde geluiden dat hem geruststellen wanneer hij alleen thuis is.

hond leren alleen thuis

Met deze tips zal je hond zich al een stuk minder eenzaam voelen. Weet dat het karakter, de leeftijd en gezondheid van je hond zeker meespelen. De ene hond zal langer alleen kunnen blijven dan de andere. Hoe lang laat jij je hond alleen thuis? Heb jij nog andere tips? We zijn benieuwd naar je reactie!

Lees ook: Overweeg je een hond te nemen? Denk dan goed na over deze 4 dingen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here