DELEN

Wat nou als je een honden en kattenliefhebber bent? Gaat dat wel goed samen in een huis? Honden en katten schelen als dag en nacht met elkaar. Waar de hond je bij binnenkomst vaak spontaan begroet, blijft de kat liever lui op zijn plekje liggen. En waar de kat netjes zijn behoefte op een plek doet, is het voor een hond noodzakelijk dagelijks een rondje buiten te doen. Toch kunnen honden en katten goed samen in een huis leven en worden soms zelfs vrienden voor het leven. Met een beetje trainen en wat handige vaardigheden die je toe kunt passen is het zeker mogelijk om een hond en een kat samen als huisdier te hebben.

Hond en kat samenbrengen

Wanneer je ervoor kiest om een hond en een kat samen te brengen is dit vaak een simpelere uitdaging wanneer de hond de eerste bewoner is in het huis. Honden zijn van nature roedeldieren en vinden gezelschap van mensen en andere dieren vaak fijn. Nu vindt niet iedere hond het meteen leuk wanneer een kat als nieuwe huisvriend bij hem komt wonen maar de meeste honden zullen in de loop van de tijd de nieuwkomer gemakkelijker accepteren dan wanneer de situatie andersom is. Een hond en kat samen in huis brengen is lastiger als de kat gewend is om de woning voor zichzelf te hebben. Katten zijn gewoontedieren en houden over het algemeen niet van grote veranderingen.

Ras

Wanneer de kat de eerste bewoner is van het huis let er dan op welk rashond je uitkiest. Bepaalde hondenrassen zullen niet snel samengaan met katten. Wanneer je voor een hond uit het asiel kiest vraag dan goed na bij de medewerkers van het asiel hoe het samen zijn met katten verloopt. Vaak heeft de hond daar al gedrag vertoont waar ze uit op kunnen maken of een kat en hond samenbrengen zal gaan.

honden-katten

Lees ook: Waarom zit een hond eigenlijk zo graag?

Vriendschap sluiten

Over het algemeen sluiten jonge dieren sneller een vriendschap met elkaar dan wanneer je ervoor kiest om twee oudjes plotseling bij elkaar te brengen. Het is belangrijk dat je bij het samen brengen zelf over voldoende geduld en doorzettingsvermogen beschikt. Blijf altijd in dezelfde ruimte wanneer je de beestjes voor het eerst aan elkaar voorstelt. Praat met een zachte en opgewekte stem en aai de hond en de kat altijd tegelijk. Zo voorkom je dat de een zich buiten gesloten voelt wat eventueel een agressieve    reactie kan uitlokken. Geef een kat ook de tijd, wanneer een kat de nieuwkomer niet meteen interesse toont probeer het dan niet te forceren. Een kat geeft zelf goed aan wanneer hij het de tijd rijp vindt om de nieuwkomer te begroeten.

Samen zijn

Wanneer de hond en kat eenmaal aan elkaar gewend zijn sluiten ze vaak een vriendschap voor het leven. Het samen zijn zorgt ervoor dat ze zich minder alleen voelen wanneer het baasje van huis is. Daarnaast beleven ze veel plezier aan elkaar doordat er altijd een speelkameraad in de buurt is. Ook zal je merken dat je hond sneller en beter waakt wanneer er een kat in huis woont.

Heb jij ervaring met honden én katten? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here