DELEN

Wil jij graag een kat nemen? Een kat is een geweldig huisdier waar je veel liefde van krijgt en veel plezier aan beleeft. Maar een kat in huis nemen kost ook geld en het vraagt aandacht en tijd. Daarom is het belangrijk om goed na te denken voordat je een kat aanschaft. Een kat nemen of niet? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje voor je!

kat nemen

Waarom een kat nemen: voordelen kat

1. Een kat nemen: je voelt je minder eenzaam

Eén van de voordelen van een kat is dat je altijd een vriend in de buurt hebt, je bent nooit meer alleen. Hoewel katten vrij zelfstandige en onafhankelijke huisdieren zijn, kijken ze wel altijd uit naar het moment dat je thuiskomt. En hoe fijn is het om na een lange werkdag heerlijk te kunnen knuffelen met je kat? Het is wel zo dat niet iedere kat een knuffelkat is. Sommige katten komen nauwelijks bij je, andere katten liggen graag ergens in de buurt en nog anderen komen op de schoot liggen. Maar een aai over hun bol en een kusje op hun kopje slaan de meeste katten niet af.

2. Een kat is onafhankelijk

In vergelijking met een hond is een kat onafhankelijk. Ze doen meer hun eigen ding en hebben minder aandacht nodig. Je hoeft ze niet te wassen want dat doen ze zelf. Daarnaast hoef je er niet mee te gaan wandelen, sommige katten zijn zelfs makkelijk binnen te houden. Een kat is dus ideaal voor als je graag een huisdier wil, maar er niet continu mee wil bezig zijn. Dat een kat soms afstandelijk is, kan natuurlijk ook een nadeel zijn voor jou. Dat is voor iedereen anders.

3. Je kan er leuk mee spelen

Vooral kittens zijn speels, maar ook oudere katten willen vaak nog eens spelen. Een propje papier, een bolletje wol of een hengeltje met veren: iedere kat heeft zijn voorkeur. Eén van de voordelen van een kat is dat ze graag spelen, maar dat ze er ook snel genoeg van hebben en weer hun eigen ding gaan doen. Het spelen vraagt minder tijd en aandacht dan bij een hond. Eén ding is zeker: katten brengen je aan het lachen.

Lees ook: 4 leuke spelletjes voor met de kat

kat spelen

Waarom geen kat nemen: nadelen kat

1. Je hebt een drukke levensstijl

Een kat nemen of niet? Stel jezelf de volgende vragen. Heb jij een drukke levensstijl? Ben je iedere dag weg van 7 uur tot 20 uur? Ga je veel op reis of heb je veel tripjes voor het werk? Wat ga je met je kat doen als je op vakantie gaat? Staat er binnenkort een verhuis op de planning? Is je huidige partner allergisch voor katten? Dit zijn allemaal zaken waar je goed over moet nadenken voordat je een kat aanschaft. Een poes in huis nemen is niet iets wat je impulsief mag doen, het brengt heel wat verantwoordelijkheid en zorg met zich mee.

2. Je bent allergisch

Als je allergisch bent voor katten is een poes in huis nemen natuurlijk geen goed idee. Het zal je leven niet gemakkelijk maken. Daarnaast krijg je geen betere, sterkere band met je kat als je hem niet eens kan aaien. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat je niet allergisch bent voor katten. Ook als je partner of kinderen allergisch zijn voor katten, kan je beter geen kat in huis nemen.

kat nemen in huis

3. Je moet er geld voor hebben

Een huisdier kost geld, ook een kat. Als je niet veel geld over hebt op het eind van de maand, dan kan je beter geen kat nemen. Krijg je een gratis kitten? Ook daar moet je in de toekomst eten, kattenbakvulling, vaccinaties, castratie en dergelijke voor betalen. Hou ook rekening met toekomstige dierenartsbezoeken. Een kat kan ziek worden, zeker als ze wat ouder wordt. Stel dat je kat ernstig ziek wordt: hoe erg zou het dan zijn als je moet kiezen tussen een behandeling die je niet kan betalen versus inslapen? Iedereen heeft recht op een huisdier, maar een huisdier heeft ook recht op verzorging en daar heb je nu eenmaal geld voor nodig.

4. Een kat verliest veel haar

Eén van de nadelen van een kat is kattenhaar. Ben jij iemand die een hekel heeft aan stofzuigen? Denk dan twee keer na voordat je een kat in huis neemt. Een kat verliest namelijk veel haar dus stofzuigen wordt een dagelijkse bezigheid. Denk aan plukjes op de grond, op meubels, tapijten, op je kleren… De kans is dus groot dat je jezelf iedere keer moet afborstelen voordat je de deur uitgaat. Aan jou de vraag of je daar zin in hebt.

5. Een kat heeft verzorging nodig

Met een kat hoef je niet te gaan wandelen om zijn behoefte te laten doen, maar daar staat wel tegenover dat je de kattenbak regelmatig moet verschonen. Het is misschien geen leuk klusje, maar het moet wel worden gedaan. Je wil natuurlijk wel dat je kat (en de rest van je huis) proper is. Daarnaast moet je een kat ook regelmatig kammen. Vooral langharige katten moet je vrijwel iedere dag kammen. Klitten kunnen namelijk heel pijnlijk worden. Ook in de rui (verharen) is kammen handig om haarballen te voorkomen. Als je dit geen probleem vindt, ga er dan voor!

kat

Zo, dit zijn de voor en nadelen kat. Het lijkt misschien alsof er veel nadelen aan een kat zitten. In zekere zin is dat ook zo. Je moet er tijd, geduld en geld voor hebben. Maar je krijgt er ook veel liefde voor terug. Een kat brengt je aan het lachen en geeft je een kopje als je verdrietig bent. Een kat nemen of niet? Die keuze is aan jou. Neem rustig de tijd om de voor- en nadelen af te wegen en dan kom je er wel uit!

Lees ook: Overweeg je een hond te nemen? Denk dan goed na over deze 4 dingen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here