DELEN

Vergeleken met landen als Spanje of Griekenland zijn onze Belgische zomers vrij mild. Toch kan het af en toe best warm zijn in de zomer. Deze temperaturen vinden we allemaal maar wat fijn, zo ook de honden. Lekker zwemmen, heerlijk ravotten op het strand en lekker afkoelen in de schaduw. Vooral dat laatste is erg belangrijk! Zo zijn er nog een aantal dingen waar je goed op moet letten bij je hond in de zomer.

1. Tekencontrole

Tussen maart en oktober zijn er de meeste teken actief. Deze teken kunnen je hond besmetten met de ziekte van Lyme. Controleer je hond dus in deze periode geregeld op teken. Het is essentieel dat je er vroeg bij bent. Als de teek binnen 48 uur verwijderd wordt, is de kans dat de teek een ziekte heeft overgebracht nihil. Daarnaast raden we je aan om je hond te beschermen met een tekenmiddel zoals Frontline. Heb je het niet zo op deze middeltjes? Dan kun je ook overwegen om een tekenband aan te schaffen.

hond-zomer-tips

2. Houd de ogen in de gaten

In de zomer krijgen veel honden last van hun ogen. Droge ogen en viezigheid zorgen voor geïrriteerde oogjes. Hoe maak je deze het beste schoon? Los 9 gram zout op in 1 liter afgekookt water en gebruik een wc papiertje om de ogen schoon te maken. Wrijf de ogen naar binnen toe schoon.

3. Zorg voor verkoeling

Mensen zweten wanneer ze het warm hebben. Dit doet het menselijke lichaam om af te koelen. Honden kunnen, in tegenstelling tot mensen, niet zweten. Honden verliezen warmte door te hijgen en via hun voetkussentjes. Mede hierdoor is het essentieel om je hond van voldoende verkoeling te voorzien.

  • Zorg dat er altijd een bak water staat
  • Wandel liever vroeg in de ochtend of laat in de avond om de heetste uren van de dag te vermijden.
  • Zorg ervoor dat de mand in de schaduw staat
  • Wanneer de hond erg warm is kun je hem een nat t-shirt aantrekken. Dit werkt erg goed om de lichaamstemperatuur naar beneden te brengen.

hond-zomer-tips

4. Laat je hond niet in de auto

Je kent het wel; even snel boodschappen doen en de hond voor vijf minuutjes in de auto laten. Doe dit vooral in de zomermaanden niet. Een auto verandert door de zon en de warme temperaturen in een sauna. Is het buiten slechts 20 graden? Dan is het in de auto binnen no-time 30 graden. Hetzelfde geldt overigens voor campers, caravans en tenten.

hond-zomer-tips

5. Hete ondergrond

Hoewel hondenpoten sterker zijn dan mensenvoeten, kunnen deze op een hete ondergrond toch veel pijn doen. Met name zand, beton en asfalt kunnen erg heet worden. Als het buiten een graadje of 25 is, kan asfalt wel 50 graden warm zijn. Vermijd deze ondergronden dus op hete dagen.

6. Activiteiten

Veel honden houden verschrikkelijk erg van zwemmen. Hier is natuurlijk niets mis mee. Pas wel op met hoge golven in de zee. Ook is het niet verstandig om je hond te laten zwemmen in stilstaand water dat er vies uit ziet. Is je hond geen zwemmer? Pak dan een brede emmer of bak en vul deze met water. Honden die niet van zwemmen houden zijn vaak bang op het moment dat ze niet meer kunnen staan. In een emmer zullen ze minder angstig zijn (ze kunnen immers staan) en kunnen ze toch lekker afkoelen.

hond-zomer-tips

Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here