Zodra de tempratuur daalt trekken wij onze dikke winterjas aan, zetten een warme muts op en liggen we s ’avonds onder een heerlijke warme deken op de bank. Voor honden is het wat lastiger om zichzelf goed tegen de kou te beschermen. Al hebben de meeste honden een dikke vacht en zijn ze goed bestand tegen lagere tempraturen. Toch is het belangrijk om als baasje je hond goed te beschermen tegen de kou wanneer het echt winter is. Wil jij weten hoe je je hond het beste kan beschermen? Lees dan snel verder naar de volgende 6 tips.
Kleding
Tegenwoordig is er voor honden die van zichzelf geen dikke vacht hebben genoeg keuze aan kleding op te markt. Er zijn speciale honden hesjes voor in de winter die een extra dikke voering hebben. Zo bescherm je het grootste gedeelte van het lichaam meteen tegen de vrieskou. Laat je hond op donkere dagen ook goed opvallen door reflecteren kleding te dragen.
Lees ook: Dit zijn de 7 kleinste hondenrassen!
Beweging
Vriest het buiten maar wil je toch graag een grote wandeling gaan maken? Let er dan op dat je hond niet te lang stilstaat. Zo voorkom je dat je hond afkoelt en het koud krijgt. Sommige hondenrassen hebben geen dikke vacht waardoor ze snel hun warmteverliezen.
Sneeuwballen
Hoe leuk het ook is, een sneeuwballen gevecht met je hond. Let er goed op dat je hond niet te veel sneeuw opeet. In sneeuw zit vaak pekel vermengt en wanneer je hond hier te veel vanbinnen krijgt kan hij er vervelende maag en darmklachten van krijgen. Verruil tijdens het spelen dus de sneeuwbal op tijd om voor een echte bal.
Vacht afknippen
Heeft je hond een lange vacht? Knip deze in de winter dan goed kort. Zeker onderaan de buik, rondom de pootjes en de staart. Dit zijn de plaatsen waar snel sneeuw aan blijft plakken. Ook tussen de voetkussentjes komt er vaak sneeuw tussen te zitten. Voor je hond kan dit erg vervelend voelen. Laat de sneeuw langzaam tussen je vingers smelten om het weg te kunnen halen. Ga niet te hard trekken want dat kan pijnlijk zijn voor je hond. Een goede tip is om de voetkussentjes in te smeren met vaseline, dit voorkomt dat er sneeuw blijft plakken aan de pootjes.
Lopen over ijs
Laat je hond nooit alleen over het ijs lopen. Het kan zijn dat het ijs op sommige plaatsen te dun is en je hond kan er plots doorheen zakken. Door de vorst zal je hond snel onderkoelt raken met alle gevolgen van dien. Ook kan door de gladheid van het ijs je hond snel uitglijden waarbij je hond de spieren en botten kan blesseren
Hondenhok
Wanneer je niet in de gelegenheid bent om je hond in de winter binnen te nemen doe je er goed aan om het hondenhok goed te isoleren tegen de vrieskou. Ook is het belangrijk dat je hond op een droge bodembedekking kan slapen. Er zijn tegenwoordig zelfs hondenhokken waarbij een verwarming zit ingebouwd. Zo is je hond goed beschermd tegen de kou.
Kan jouw hond goed tegen de kou of totaal niet? Laat het ons weten in de comments hieronder!