DELEN

Natuurlijk is het leuk om een hond te hebben, in veel gevallen is het je beste vriend. Een hond heeft echter wel verzorging nodig. Dan gaat het niet allen om het regelmatig geven van eten en drinken, ook op het gebied van zijn of haar eigen gezondheid is het van belang om je hond de beste verzorging te geven. Een van de meest voorname zorgen is het ontwormen van de hond. Elke hond krijgt hiermee te maken, sterker nog, elke pup wordt geboren met een wormbesmetting. Dat begint namelijk al in de baarmoeder van de moederhond. Dit zijn de spoelwormen, deze bevinden zich ook in de moedermelk.

Hond ontwormen: de symptomen

Ook op latere leeftijd lopen honden bijna dagelijks het gevaar om besmet te worden met verschillende soorten worden. De besmetting vindt dan plaats door het binnenkrijgen van microscopisch kleine warmlarven, vaak door de omgeving. Honden snuffelen en likken nagenoeg overal aan waardoor een besmetting van spoel- en andere wormen slechts een kwestie van tijd is. Normaal gesproken zal een hond geen symptomen of klachten hebben die wijzen op een wormbesmetting, het is echter wel raadzaam op de hand met regelmaat een wormkuur te geven. Zeker bij jonge honden is dit belangrijk, een onbehandelde wormbesmetting kan leiden tot darmafsluiting waardoor de hond kan komen te overlijden. Het ontwormen bij een hond met diarree is absoluut noodzakelijk.

De juiste medicatie om je hond te ontwormen

Voor het ontwormen van de hond hoef je niet naar de dierenarts. Bij de meeste dierenspeciaalzaken kun je een wormenkuur aanschaffen die je hond verlost van de wormen. Let er bij de aanschaf op dat de medicatie geschikt is voor jouw hond. Een pup heeft immers een andere behandeling nodig dan een volwassen hond.

ontwormen 2

Lees ook: Huisdierenverzekering, doen of niet?

Je goed laten voorlichten over de verschillende medicatievormen is verstandig. De volgende verschillende middelen zijn beschikbaar om wormen bij de hond te behandelen.

  • Pasta’s, tabletten en spot-on druppels. Normaliter werken tabletten het beste.
  • Let er goed op dat de medicatie geschikt is voor de leeftijd van je hond.
  • Sommige medicatie mag niet tijdens de dracht worden gegeven.
  • Bepaalde medicatie werkt ook tegen vlooien, oormijt en lintwormen.

De meest voorkomende ontwormingsmiddelen zijn van de volgende merken:

  • Advocate®
  • Drontal®
  • Milbemax®
  • Panacur®
  • Stronghold®

Pups ontwormen

Voor pups is het van belang dat deze zeer regelmatig worden ontwormd. Vaak wordt er geadviseerd om de pup elke 2, 4 6 en 8 weken een kuur te geven, daarna volstaat een maandelijkse dosis tot hij of zij 6 maanden oud is. Zolang de pups nog bij de moeder drinken is het verstandig om ook de moederhond te behandelen. Is de hond 6 maanden of ouder dan volstaat het om de hond elke drie maanden te behandelen.

De enige uitzondering op de regel om honden elke 3 maanden te behandelen zijn jachthonden, kennelhonden en honden die vaak buiten zijn. In die gevallen is het verstandig om te kiezen voor een maandelijkse behandeling, dit geldt ook als er sprake is van een hartworm.

Is jouw hond ontwormd? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here