DELEN

Honden worden (helaas) minder oud dan mensen. Honden leven gemiddeld 11.5 jaar terwijl de levensverwachting voor mensen in België rond de 80 jaar ligt. Hoe kun je nu precies de leeftijd van je hond in mensen jaren berekenen?

Vermenigvuldigen met 7

Wat is nu de hondenleeftijd in mensen jaren? Een manier is door de leeftijd van de hond met 7 te vermenigvuldigen. Dit geeft een onnauwkeurige schatting, want grotere honden worden bijvoorbeeld minder oud als kleinere honden. Hoe komt men nu precies bij het getal ‘7’ ? Men heeft toentertijd beide gemiddeldes genomen (80 jaar voor mensen en 11.5 jaar voor honden) en deze door elkaar gedeeld (80:11.5=7).

Onnauwkeurig

In de praktijk klopt dit natuurlijk niet helemaal. Zo is een 1-jarige hond vele malen volwassener als een 7 jarig kind. Ook zijn er aardig wat honden die ouder dan 15 worden, terwijl er niet veel mensen zijn die de leeftijd van 105 bereiken.  Ook als we kijken naar de records klopt deze berekening niet helemaal. Zo werd de oudste hond ter wereld maar liefst 29 jaar. Deze hond zou dus (29×7) 203 in mensen jaren zijn. Dit is natuurlijk onrealistisch, want de oudste mens ooit werd ‘maar’ 122 jaar oud.

De correcte manier

Wat is dan wel de exacte berekening van hondenjaren naar mensen jaren? Een Britse dierenarts ontwikkelde een meer nauwkeurige methode om hondenjaren in mensen jaren om te zetten. Volgens deze arts zou een hond van 1 jaar oud, te vergelijken zijn met een puber van 15 jaar oud. Een twee jaar oude hond stemt overeen met een volwassene van 24 jaar oud. Vanaf het tweede hondenjaar kun je de volgende vergelijking aanhouden:

1 hondenjaar = 3 tot 5 mensen jaren

Verschil tussen kleine en grote honden

Zoals we eerder schreven staat een hondenjaar gelijk aan 3 tot 5 mensen jaren. Wanneer gebruiken we 3 en wanneer 5? Over het algemeen leven kleine honden langer dan grote honden. Voor kleine honden zoals bijvoorbeeld Mopshondjes en dwergpoedels gebruiken we dus 3, voor middelgrote honden zoals Spikkel uit voorbeeld 2 gebruiken we 4 en voor grote honden zoals bijvoorbeeld Duitse herders en Rottweilers gebruiken we 5.

Hoe werkt het in de praktijk?

Snap je hoe het werkt? Laten we deze formule toepassen op enkele honden in onze omgeving!

Voorbeeld 1: Banana

Banana is 3 jaar oud. In mensen jaren zou deze hond, volgens deze Britse dierenarts, ongeveer 27 jaar oud zijn (op 2-jarige leeftijd is Banana 24 + 1 hondenjaar x 3).

Voorbeeld 2: Spikkel

Spikkel is 4 jaar oud. In mensen jaren zou hij dus ongeveer (24 + 2 hondenjaren x 4) 32 jaar oud zijn.

Voorbeeld 3: Marley

Marley is 7 jaar oud. In mensen jaren zou hij dus ongeveer (24 + 5 hondenjaren x 5) 49 jaar oud zijn.

Kritiek

Niet iedereen is het met deze formule eens. Zo vinden critici dat er weinig rekening wordt gehouden met rasafhankelijke verschillen. Zo wordt een Berner Sennenhond over het algemeen niet ouder dan 8 jaar, omdat dit ras kampt met verschillende erfelijke gezondheidsbedreigingen. Jack Russel terriërs halen daarentegen met gemak de 15 á 16 jaar. Sommige Jack Russels kunnen zelfs 18 jaar of ouder worden. Ook Kruisingen worden over het algemeen ouder dan rashonden.

honden-leeftijd-mensenjaren

Wat vind jij van deze formule? Hoe oud is jouw hond in mensen jaren? Laat het ons weten!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here