DELEN

Niet alleen mensen of honden, maar ook katten kunnen te maken krijgen met gezondheidsproblemen. Zo kan het overstappen op een ander merk voer problemen geven, maar ook met het ouder worden kunnen gezondheidsproblemen een rol spelen. Als een kat met klachten blijft lopen is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de dierenarts! Net als honden al niet iedere kat dol zijn op een onderzoek door de man of vrouw in de witte jas. Enkele tips kunnen echter wel helpen om het bezoek aan de dierenartsenpraktijk zo probleemloos mogelijk te laten verlopen.

De beste voorbereiding: praten en gerust stellen

Ook al kan je niet echt communiceren met je kat, je kan hem wel goed voorbereiden op het aanstaande bezoek. Net als honden hebben katten een bijzonder goed ontwikkeld zesde zintuig, als er dus iets heel anders gaat gebeuren dan hetgeen ze gewend zijn, zal een kat snel gespannen worden. Probeer in ieder geval rustig te praten te je kat en vermijd stress in je stem. Zorg daarnaast dat je kat is gewend aan een reismandje, zo zal hij dat ook niet als een vijandige omgeving gaan beschouwen. Een extra dekentje, speeltjes en eventueel wat kattensnoepjes doen vaak wonderen.

kat-voorbereiden-huisarts-1

Tip: Zet, in de dagen voorafgaand aan het bezoek, het reismandje in de woonkamer zodat je kater er aan kan wennen.

Zorg voor een herkenbare geur

Katten zijn bijzonder loyale dieren. Maak van die wetenschap gebruik door op de dag van het bezoek aan de dierenarts een stukje textiel van zijn baas of bazin in de reismand te leggen. Gebruik desgewenst een speciale spray om je kat rustig te krijgen. Er zijn verschillende sprays te koop bij de betere dierenzaak. Maakt je kat ondanks alle goede zorgen toch een paniekerige indruk, gebruik dan een handdoek die je over de reismand kan leggen, zo voorkom je dat jouw kat allerlei indrukken opdoet die stressvol zijn.

Vervoer de kat op een rustige en stabiele manier

Tijdens het vervoer van de kater naar de dierenarts is het handig als je de reismand vast kan zetten met behulp van de veiligheidsgordel. Hiermee voorkom je dat de reismand gaat verschuiven tijdens het rijden. Als dit niet mogelijk is, dan is het verstandig om de reismand op de bodem te zetten. Tracht in alle gevallen zo rustig mogelijk te rijden. Onverwachte bewegingen leiden vaak tot onnodige stress bij de kater. Weet je al van te voren dat je kat snel in paniek raakt, probeer dan rekening te houden met het tijdstip van de afspraak. Probeer bij voorkeur de afspraak buiten de spitstijden in te plannen.

kat-voorbereiden-huisarts-2

Lees ook: Zo is je kat goed beschermd tegen vlooien!

Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here