DELEN

Een beetje stress is niet ongezond. Mensen maar ook honden kunnen last hebben van stress. Wanneer een hond te veel stress ervaart kan dit voor gezondheidsklachten zorgen. Als baasje van de hond is het dan ook belangrijk om je hond goed in de gaten te houden en bij te veel klachten door stress op tijd actie te ondernemen. Pak de oorzaken aan die stress veroorzaken bij je viervoeter en zorgt ervoor dat je hond weer vrolijk en gezond door het leven gaat. Heeft je hond last van stress en wil je weten hoe je dit vermindert? Lees dan snel verder naar de volgende 5 tips.

Chronische stress

Er zijn twee verschillende soorten stress bij honden. Acute stress en chronische stress. Wanneer een hond acute stress ervaart doordat hij bijvoorbeeld tijdens het uitlaten een andere hond tegenkomt die zijn bal af wilt pakken dan is dit normale en gezonde stress voor honden. Het stress gehalte van de hond zal nadat de situatie zich niet meer voor doet meteen weer zakken naar het nul punt. Chronische stress is het meest schadelijke voor een hond en zal niet zomaar verdwijnen. Oorzaken van chronische stress zijn pijn, agressie in de omgeving van de hond, honger of te weinig slaap ervaren. Het is dan ook belangrijk dat je alle middelen gebruikt wanneer je de stress van de hond wilt verminderen.

Symptomen van stress

Er zijn vele verschillende symptomen waaraan je stress bij honden kan herkennen. Zo krijgen sommige honden vacht problemen en kale plekken door stress of gaan ze overmachtig kwijlen. Ook kan de ontlasting veranderen en kan je hond diarree door stress krijgen. Waar je stress bij honden ook goed aan kan herkennen is wanneer je een hijgende hond hebt die ook in rust toestand veel en snel hijgt.

hond stress verminderen 2

Lees ook: Het gebit van je hond schoonmaken: 5 tips!

Actie ondernemen

Er zijn verschillende middelen tegen stress bij honden. Zo zijn er bepaalde medicijnen verkrijgbaar die je hond op een natuurlijke manier rustiger maken. Maar je kan ook zelf aan de slag om stress bij je hond te verminderen. Zorg allereerst ervoor dat de relatie met je hond goed is en dat de hond je volledig vertrouwt. Beloon je hond wanneer hij iets goeds doet zodat hij zelfvertrouwen opbouwt. Maar laat je hond ook zien dat je hem steunt wanneer hij angstig of gestrest is.

Veilige omgeving

Soms kan een hond stress ervaren uit zijn directe omgeving. Het is belangrijk wanneer de hond in een druk gezinsleven woont het hele gezin goed samenwerkt om de stress te verminderen. Spreek af dat iedereen met dezelfde commando’s praat tegen de hond en de hond rustig benaderd. Wanneer blijkt dat dit niet genoeg is om de stress bij honden te verminderen bezoek dan de dierenarts en vraag daar om een professioneel advies.

Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here