DELEN

Samen met de hond is de kat een van de meest geliefde huisdieren. Al sinds de oudheid heeft de mens zich omringt met huisdieren, in de eerste instantie als goedkope hulp (de hond), later als gezelschapsdier. Het is dus logisch om te stellen dat de gedomesticeerde huiskat weinig geheimen voor ons heeft, maar toch is het geven van kopjes een fascinerende bezigheid van de kat. De reden van dit gedrag is iets wat weinig kattenbezitters weten.

De theorieën

Er doen vele verhalen de ronde over de functie van het geven van kopjes door de kat. Vaak wordt gedacht dat dit een teken is van genegenheid of onderdanigheid jegens de baas. Voor de enige correcte reden moeten we eerst leren wat het gedrag van de kat ons kan leren. In principe kunnen we vier situaties onderscheiden waarin katten ‘kopjes geven’.

  • Geur achterlaten
  • Aandacht vragen
  • Begroeting
  • Stress reductie

waarom-geeft-een-kat-kopjes

Geur achterlaten

Hoe zeer een kat ook gewend is aan het huiselijke leven, het blijft altijd zijn oerinstinct behouden. Waar het voor een hond van belang is dat hij of zij door middel van het urineren zijn terrein afbakent, zo is dat voor een kat net zo belangrijk. Door het geven van kopjes is de kat in staat om zijn specifieke geur achter te laten en zo doende zijn terrein af te bakenen.

Aandacht vragen

Wie houdt er nou niet van om aandacht te krijgen? Juist, katten dus ook en het geven van kopjes is hun manier van aandacht vragen. Je zou er eens op moeten wanneer je de meeste kopjes van jouw kat krijgt. Het zal je opvallen dat in die situaties de kat honger of dorst heeft, of gewoon trek heeft in een overheerlijk kattensnoepje. In veel gevallen gebruikt de kat het kopjes geven ook om even aangeraakt te worden.

waarom-geeft-een-kat-kopjes

De begroeting

Is het je wel eens opgevallen dat de ‘kopjes’ die je bij thuiskomst van je kat krijgt, heel anders zijn dan de kopjes die hij bijvoorbeeld aan de bank geeft? Als de kat je met kopjes begroet kan je er van uitgaan dat hij zich volledig op je gemak voelt bij je. Het is zijn manier van begroeten, hij wil in principe zeggen “fijn dat je er weer bent”. Eigenlijk zijn dit meer kopstootjes, maar dan wel met de beste bedoelingen. Doet jouw kat dat wel eens te enthousiast? Wordt dan niet direct boos, maar weet dat jouw kater je heeft gemist.

Stress reductie

Omdat katten niet echt kunnen communiceren zoals mensen dat doen zal de kat inventief moeten zijn, ook in situaties waarin stress op de loer ligt. Vaak is dit zijn manier om een gevoel van veiligheid en geborgenheid te realiseren. Door het geven van kopjes laat de kat zijn eigen geur achter en weet hij zijn gebied te markeren. Op die manier verlaagt de kat bij zichzelf de stress.

Lees ook: Zo is je kat goed beschermd tegen vlooien!

Wist jij dit al? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here