DELEN

Vee puppy’s gaan weleens zitten tijdens het uitlaten wanneer er veel dingen gebeuren in hun directe omgeving. Jonge hondjes kunnen nog maar een ding te gelijk en ze nemen dan ook vaak de tijd om alles goed in zich op te nemen. Toch kunnen ook oudere honden in sommige gevallen spontaan gaan zitten. Soms zelfs gewoon midden op straat tijdens het uitlaten. Als baasje is het nog weleens lastig om te achterhalen waarom je hond ineens gaat zitten. Ben je benieuwd geworden naar de redenen waarom een hond eigenlijk zo graag zit? Lees dan snel verder.

Puppy

Je ziet het bijna alle jonge puppy’s doen tijdens het spelen of hun rondje buiten, ze nemen regelmatig even een pauze en gaan even rustig zitten. Een puppy heeft nog veel te leren en moet nog veel indrukken verwerken. Het verwerken van alle impulsen gaat nu eenmaal makkelijker wanneer ze rustig zitten. Trek je puppy dan ook niet te snel mee wanneer deze is gaan zitten maar geef je hondje even rustig de tijd om goed om goed om zich heen te kijken. Zodra ze alle indrukken hebben verwerkt staan ze vanzelf weer op. Het verwerken van impulsen is voor puppy’s een belangrijk proces. Zo leren ze omgaan met de drukte om zich heen en kunnen ze hier als volwassene hond beter mee omgaan.

Lichaamstaal

Als een volwassene hond uit zichzelf gaat zitten tijdens het uitlaten of tijdens het spelen met andere honden is dit een vorm van lichaamstaal. Wanneer een hond gaat zitten en rustig om zich heen blijft kijken wanneer er andere honden in de buurt zijn dan geeft de hond op deze manier aan geen conflict te willen. Door zelf te gaan zitten zeggen ze als het ware dat alles oké is. Het is dan ook belangrijk om hier als baasje rekening mee te houden als je hond vast gelijnd zit. Geef de hond een paar minuten de tijd en je zal zien dat hij uit zichzelf weer zal opstaan en zal doorlopen.

hond-zit

Lees ook: Je hond opvoeden: 5 stappen

Aandacht

Wanneer je zelf rustig op de bank ligt of lekker in de zon in het tuin zit kan het zijn dat je hond gezellig bij je komt zitten. Honden houden van aandacht en zijn echte gezelschapsdieren. Ze zullen dan ook altijd zo dicht mogelijk bij je in de buurt komen zitten of liggen. Wanneer een hond voor je voeten gaat zitten doet hij dit puur uit solidariteit. Geniet dan ook van deze knusse momenten met je trouwe viervoeter.

Commando

In sommige situaties is het fijn dat je hond gaat zitten wanneer je hier als baasje het commando voor geeft. Dit kan zijn wanneer je op straat staat de wachten om de weg over te steken of wanneer er veel kinderen in de buurt zijn. Het is belangrijk om je nieuwe puppy of oudere hond bekend te maken met het commando ‘zit’. Dit kan je hem aanleren doormiddel van een gehoorzaamheidstraining.

Zit jouw hond ook zo graag? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here