DELEN

Een eigen paard is een droom voor veel paardenliefhebbers. Sterker nog, er komt een moment dat je serieus gaat overwegen om een paard aan te schaffen. Een van de eerste vragen die dan naar voren is komen heeft te maken met het kostenplaatje. Een paard aanschaffen is een ding, het onderhoud en de bijkomende kosten mogen zeker niet vergeten worden. Met andere woorden, wat zijn de kosten voor een paard per maand en wat zijn de kosten van een paard aan huis.

Kosten van een paard per maand

Bij het berekenen van de kosten voor een paard per maand gaan we gemakshalve uit van de meest voorkomende zaken. Uiteraard hoeven onderstaande punten niet op elke situatie van toepassing te zijn, dit kan per individuele situatie verschillen. Grofweg zijn de kosten per paard per maand als volgt te verdelen:

paard 2

 • Ruwvoer

  Goede voeding is belangrijk, maar de hoeveelheid voer is ook afhankelijk van het type paard en het jaargetijde. Een IJslander zal veel minder eten dan een paard van een groot ras.

Per maand: € 100,-

 • Krachtvoer en supplementen

  Dit zijn sterk variabele kosten. Niet iedereen zal zijn of haar paard biologisch spelt geven of andere kruiden. Natuurlijke aanvulling op de voeding is uiteraard goedkoper dan supplementen.

  Per maand: € 15,-

 • Bekappen

  Ook het bekappen van een paard is afhankelijk van het ras. Soms volstaat het om te kiezen voor het bijvijlen. Voor het gemak gaan we uit van het periodiek bekappen van je paard, circa eens per acht tot negen weken.

  Per maand: € 20,-

 • Tandarts

  Laat het gebit van je paard minstens eenmaal per jaar controleren. Zo weet je zeker dat de kosten beperkt blijven, zonder je paard tekort te doen. Een standaardbehandeling zal ongeveer € 90,- tot € 100,- kosten.

  Per maand: € 8,30

 • Dierenarts / natuurgeneeskundige

  Soms heb je het nodig en soms helemaal niet. Omdat die kosten zo variabel zijn laten we deze even voor het is. Probeer in ieder geval rekening te houden met kosten voor een dierenarts als het nodig is en reserveer daar een klein bedrag per maand voor. Het inenten van je paard kost gemiddeld € 30,- of meer.

 • Osteopaat

  De een zal er bij zweren, de ander helemaal niet. Mocht je het wel prettig vinden, al was het alleen maar om zeker te weten dat je paard goed kan bewegen, dan is het zeker aan te raden. Een behandeling per jaar a € 80,- is ruim voldoende.

  € 6,70

 • Acupressuur, massage en andere therapieën

  Elk paard kan klachten krijgen waarbij je wordt doorverwezen naar de therapeut. Een behandeling kost gemiddeld € 80,-

  € 6,70

 • Ontwormen

  Het ontwormen van je paar zou bij het normale onderhoud moeten horen. Het gaat namelijk om het welzijn van je paard. Als we uitgaan van het laten ontwormen, dan kost dit ongeveer € 37,50 per keer. Het is verstandig om dit twee maal per jaar te doen.

  Per maand: € 6,25

In totaal moet je dus rekening houden met een bedrag van € 161,95 per maand voor een goed onderhoud van je paard.

paard 3

Lees ook: Huisdieren verzekering, doen of niet?

Overige kosten van een paard

Uiteraard is het onderhoud van je paard een belangrijke kostenpost, het is echter niet het enige wat geld kost. Ook met zaken als weidebeheer en stallingskosten moet je rekening houden. Met alleen de kosten voor het onderhoud ben je er dus niet. Uiteraard kun je besparen op bepaalde kosten zoals de stallingskosten. De kosten voor een paard aan huis zullen uiteraard lager uitvallen in vergelijking met het huren van een stalling.

Heb jij een paard? Zo ja, hoeveel ben jij per maand kwijt? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here