Is jouw kind net zoals velen helemaal gek van drones? Dan kan je ‘m natuurlijk met een goedkope speelgoeddrone plezieren of kan je veel geld uitgeven aan een professionele drone die na enkele weken waarschijnlijk al in de kast belandt. Veel leuker is het daarentegen om samen een drone te bouwen. Niet alleen is dat vaak al minstens even leuk voor papa en mama en genieten jullie zo nog eens van kwaliteitstijd, maar bovendien steken kinderen op die manier ook nog eens wat op. Houd dan wel rekening met onderstaande vier tips.
# 1. Lees je goed in
Je gaat natuurlijk niet zomaar een eigen racedrone bouwen. Het is dan ook aangeraden dat je vooraf een beetje opzoekt over de verschillende onderdelen en de werking ervan. Op internet vind je al eenvoudig meer informatie hierover. Het zal je waarschijnlijk al snel opvallen dat het niet zomaar om speelgoed gaat, want deze racedrones kunnen snelheden tot 100 km/u behalen. Daarom is een FPV-racedrone bouwen vooral geschikt voor de oudere pubers die bovendien ook wel enige interesse hebben in techniek.
Het opzoekwerk moet je overigens niet helemaal alleen doen. Je kan gerust ook je zoon of dochter kleine deelverhandelingen laten schrijven over de componenten en de werking. Uiteindelijk is het per slot van rekening ook de bedoeling dat zij goed weten wat ze gaan bouwen. En dat het project daarmee eerder een jaarwerk wordt? Dat is heus niet zo erg.
# 2. Betrek je kind bij het beslissingsproces
Wat de keuzemogelijkheden betreft, ben je wel even zoet. Niet alleen zijn er talloze sets verkrijgbaar, bovendien kan je ook je eigen racedrone bouwen vanaf scratch of zelf een aantal toevoegingen voorzien. In elk geval zal je een aantal keuzes moeten maken en die keuzes maak je maar beter niet alleen. Het is uiteindelijk jullie project en jullie hebben alle twee inspraak. Wel raad ik aan om toch te kiezen voor instaponderdelen, zeker wat de zender betreft. Voor de accu raad ik dan weer een 4S aan, terwijl een analoog signaal door de latentie de beste keuze is. Maar hé, laat je vooral niet door mij beperken.
# 3. Leg een maximumbudget op
Tijdens het beslissingsproces spelen natuurlijk verschillende factoren een rol. Waar kinderen vaak geen rekening mee houden, is het prijskaartje. Bespaar jezelf financiële kopzorgen en leg een maximumbudget op waar jullie rekening mee moeten houden. Op die manier leer je je kind ondertussen ook nog eens te budgetteren en te vergelijken. Stuur natuurlijk ook aan op bewustwording en maak duidelijk dat niet alleen de laagste prijs een beslissende factor mag zijn, want Chinese low-budgetonderdelen die je via Alibaba koopt zullen echt niet kunnen tippen aan onderdelen die je bij gespecialiseerde verkopers als Conrad BE aanschaft.
# 4. Niet alles zelf doen
Eindelijk begint het spannende werk: het bouwen van een eigen FPV-racedrone. Ik weet dat papa’s al snel het heft in eigen handen willen nemen, maar dat is toch geen goed idee. Natuurlijk kan je wel het een en ander uitleggen en voortonen, maar claim toch maar vooral een ondersteunende rol en wind je niet op wanneer het even niet lukt. Onthoud dat het bouwen van een FPV-racedrone niet zo gek moeilijk is en dat een soldeerstation en een aantal andere benodigdheden zoals krimpkousen en striptangen volstaan, dus gek veel kan er echt niet misgaan.