DELEN

Gezondheid en een portie beweging: ze fungeren bijna als synoniemen van elkaar. Joggen, fitnessen of wielrennen: het zijn stuk voor stuk valabele sportkeuzes. Wie ouder wordt, verliest echter de kracht voor dergelijke intensieve sporten. De elektrische fiets wist hier gelukkig een hiaat te vullen, waardoor ook ouderen opnieuw van een gezonde dosis mobiliteit kunnen genieten. Toch zijn er voor hen enkele aandachtspunten die ze maar beter lezen vooraleer ze een elektrische fiets kopen.

# 1. Let op met snelle elektrische fietsen

Een elektrische fiets laat fietsen aanvoelen alsof je voortdurend de wind in de rug hebt. Zelfs het verkennen van de steilste heuvels van de Vlaamse Ardennen wordt zo heerlijk aangenaam. Zo’n klassieke elektrische fiets heeft een maximale snelheid van 25 km/u, net zoals je van een niet-elektrische variant gewoon bent.

Hiernaast zijn er echter ook high-speed elektrische fietsen die snelheden tot 45 km/u kunnen bereiken. Vooraleer je zo’n snelle elektrische fiets koopt, ga je toch maar beter één en ander na. In de eerste plaats moet je immers over een rijbewijs (AM of B) beschikken. Hiernaast zal je een BA-verzekering moeten afsluiten en moet je de elektrische fiets ook inschrijven. Voor die inschrijving in België heb je echter een certificaat van overeenstemming nodig, dat een fietsenwinkel niet of zelden kan leveren. Momenteel grijpt men nog niet in wanneer je je met zo’n snelle elektrische fiets zonder nummerplaat op de openbare weg begeeft, maar waarschijnlijk komt daar spoedig verandering in.

Kortom: een elektrische fiets is een goed idee, maar met een high-speed elektrische fiets let je maar beter op. Waar men de grens trekt tussen een elektrische fiets en een zogenoemde speed pedelec? Hiervoor kijkt men naar het maximaal vermogen (4Kw), de maximale ondersteuning (tussen 25 en 45 km/u) en de aanwezigheid van een elektrische motor (ook bij trapondersteuning). Kies dan ook steeds voor een elektrische fiets waarbij de trapondersteuning uitvalt bij 25 km/u, dan ben je zeker van jouw stuk.

Tip: Lees de wettelijke regels per klasse na via de website van de Vlaamse overheid.

# 2. Kies een geschikte actieradius

De accu is een cruciaal element voor de functionaliteiten van de elektrische fiets. Zo moet de accu een voldoende ruime actieradius toestaan. Neem beweringen van een fabrikant hier ook steeds met een korreltje zout. Zo zal een actieradius van 100 kilometer perfect kloppen tijdens een fietstochtje aan de Belgische kust, maar niet tijdens helse beklimming in de Ardennen. Ook het gewicht van de bestuurder, het rijgedrag en de ondergrond zullen de actieradius beïnvloeden. Kies dan ook steeds voor een elektrische fiets met een voldoende ruime actieradius.

# 3. Let goed op de positie van de accu

Steeds meer ouderen wonen op een appartement. Voor hen is een elektrische fiets met een vaste accu geen goed idee: het gebrek aan oplaadpunten speelt hen parten. Het is immers veel eenvoudiger om de accu los te klikken en het binnenshuis opnieuw op te laden. Bovendien is zo’n accu ook nog eens veel eenvoudiger te vervangen. Indien de accu verwerkt zit in de kettingkast of in het frame, kan de vervanging ervan immers in hoge kosten resulteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here