DELEN

Recent heeft de Vietnamese overheid de visumprocedure voor Belgen aangepast. Hierdoor kunnen Belgen net zoals Nederlanders met een e-visum Vietnam bezoeken. Vroeger moesten Belgen bij het consulaat een visum aanvragen of, via een speciale approval letter, bij aankomst in Vietnam. De nieuwe visumprocedure is veel eenvoudiger, maar is wel niet voor alle reizen geschikt. Daarom blijft het mogelijk om een visum aan te vragen bij de ambassade te Brussel.

Verplicht visum aanvragen voor Vietnam

Belgische reizigers hebben een visum nodig voor Vietnam. Zij kunnen een e-visum aanvragen of een visum verkrijgen via de ambassade. De vroegere procedure (visa on arrival) wordt door de Vietnamese ambassade uitdrukkelijk afgeraden. Zij waarschuwen dat Belgische reizigers zonder (e-)visum, ook indien ze over een approval letter beschikken, niet zomaar bij de paspoortcontrole kunnen passeren. Er kunnen zich een aantal problemen stellen. Let daarom goed op, zeker omdat sommige reisorganisaties en visumbureaus nog steeds de oude procedures hanteren en verkeerde informatie afficheren.

Houd er bovendien rekening mee dat je niet alleen over een e-visum moet beschikken. Zo moet je ook een geldig internationaal paspoort hebben die bovendien geldig moet zijn gedurende jouw verblijf te Vietnam en gedurende de dertig daaropvolgende dagen. Tot slot mag je de afgelopen drie jaar niet uit het land gedeporteerd zijn en mag je geen overdraagbare of mentale ziektes hebben die een gevaar (kunnen) zijn voor jouw omgeving.

Hoe vraag je een e-visum voor Vietnam aan?

De nieuwe e-visumprocedure is heel eenvoudig. Zo kan je jouw e-visum gewoon online aanvragen. Je hoeft met andere woorden niet naar de ambassade af te zakken. Hiervoor heeft men een speciaal portaal opgericht dat zowel in het Engels als in het Vietnamees beschikbaar is. Via dit elektronisch portaal laad je een scan van jouw paspoort en een pasfoto op. Bovendien moet je een aantal gegevens ingeven:

  • Jouw volledige naam en geboortedatum;
  • Jouw nationaliteit;
  • Jouw beroep en geslacht;
  • Jouw adres en contactgegevens (mail en telefoonnummer);
  • Een aantal gegevens van jouw paspoort;
  • De periode van jouw bezoek;
  • Jouw verblijfsadres te Vietnam.

Vervolgens dien je een administratieve toeslag van 25 USD te betalen. Je kan dit niet betalen met Bancontact. Na ontvangst van deze betaling zal men binnen een termijn van drie werkdagen jouw aanvraag behandelen.

Tot slot moet je door middel van de ontvangen registratiecode en jouw geboortedatum opnieuw inloggen op het elektronisch portaal waar je, na goedkeuring, jouw e-visum kan afdrukken. De afdruk moet je bij het inreizen in Vietnam voor kunnen leggen.

De elektronische procedure is vrij omslachtig en anderstalig. Ook de online aanvraagomgeving oogt niet modern en is nogal onduidelijk. In de praktijk is het dan ook eenvoudiger om jouw visum aan te vragen via de website VisumBuitenland.be. Daar vind je alles in het Nederlands terug en kan je gewoon betalen via Bancontact. Bovendien zal men jouw gegevens vooraf controleren om een ongeldige aanvraag te voorkomen.

Wie kan een e-visum voor Vietnam aanvragen?

Om een e-visum aan te kunnen vragen, moet je een buitenlandse bezoeker zijn die op een speciale landenlijst staat. Net zoals Nederland staat ook België op deze lijst. Hiernaast moet je over een geldig paspoort beschikken en mag je niet onder een specifieke uitsluitingsgrond vallen. Als toerist hoef je je over deze uitsluitingen in principe geen zorgen te maken.

Houd er wel rekening mee dat je op het moment van de aanvraag over minimaal 1 verblijfsadres te Vietnam moet beschikken. Weet daarenboven dat het e-visum slechts geldig is voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Het geldt tot slot voor een enkele toegang (single-entry). Je kan dus niet zomaar even een uitstapje naar Cambodja maken en verwachten dat je daags nadien opnieuw eventjes de grens over mag steken. Daarvoor moet je een gewone visum voor Vietnam aanvragen.

Een standaard visum voor Vietnam aanvragen

Wanneer je langer dan 30 dagen in Vietnam verblijft, het niet beperkt blijft tot één binnenkomst, je een officieel bezoek maakt of indien je lid bent van een diplomatiek korps moet je nog steeds een gewoon visum voor Vietnam aanvragen. Dat doe je via het Vietnamees Ministerie van Buitenlandse Zaken of bij de ambassade van Vietnam te Brussel. Uiteraard moet je dan de nodige documenten voorleggen. De adresgegevens van de ambassade te Brussel vind je op de website van Diplomatie Belgium.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here