DELEN

Onder de huidige economische omstandigheden is het verkrijgen van een betaalbare hypotheek voor veel mensen essentieel. Helaas zijn de tarieven momenteel aan de hoge kant, wat kan leiden tot hogere maandelijkse betalingen en een aanzienlijke financiële last. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een lagere hypotheekrente te bekomen. In deze blog zullen we enkele handige tips delen die je kunnen helpen om een lagere hypotheekrente te bekomen.

# 1. Lagere hypotheekrente bekomen door voldoende eigen inbreng

Een hogere eigen inbreng kan leiden tot een lagere hypotheekrente. Banken beschouwen een grotere eigen inbreng als een teken van financiële stabiliteit en zijn daarom bereid om je een gunstiger rentetarief aan te bieden. Het risico dat de bank uiteindelijk verlies maakt, is ook beperkter. Vaak kun je al vanaf 20% eigen inbreng rekenen op een lagere hypotheekrente. Zorg er dus voor dat je voldoende spaargeld hebt voordat je een hypotheek aanvraagt.

# 2. Geef een volledig beeld van je inkomen

Het is belangrijk om een volledig beeld van je inkomen te geven wanneer je een hypotheek aanvraagt. Vergeet dus niet om ook andere inkomsten, zoals een roerend of onroerend inkomen, te vermelden. Denk bijvoorbeeld aan huurinkomsten of inkomsten uit de exploitatie van auteursrechten. Door een duidelijk en volledig beeld van je financiële situatie te geven, kan de bank je een lagere hypotheekrente toekennen.

# 3. Overweeg een variabele rentevoet

Een variabele rentevoet kan soms voordeliger zijn dan een vaste rentevoet. Bij een variabele rentevoet wordt de rente periodiek aangepast aan de marktomstandigheden, waardoor je mogelijk kunt profiteren van een lagere rente. Houd er wel rekening mee dat je rente ook kan stijgen als de marktomstandigheden veranderen. Doordat de rentetarieven momenteel erg hoog zijn, kan je op termijn eenvoudig een lagere hypotheekrente bekomen door nu al in te tekenen op een variabel tarief.

# 4. Kies voor een totaalpakket voor extra korting

Sommige banken bieden een totaalpakket aan, waarbij je naast je hypotheek ook een brandverzekering en een schuldsaldoverzekering bij de bank afsluit. Dit kan leiden tot een lagere hypotheekrente. Let wel op dat dit niet altijd voordeliger is dan het afzonderlijk afsluiten van de verschillende verzekeringen. Het blijft belangrijk om dit goed te vergelijken.

# 5. Haal het maximum uit de EPC-waarde en andere interessante factoren

De EPC-waarde en de ligging van de woning kunnen ook een rol spelen bij het bepalen van de hypotheekrente. Een woning met een gunstige EPC-waarde kan resulteren in een lagere rentevoet, omdat dit een waardeverhogende factor is die in de toekomst wellicht steeds zwaarder zal doorwegen. Ook een woning op een gunstige locatie die in volle ontwikkeling is, kan leiden tot een lagere hypotheekrente. Als je kan aantonen dat de waarde van de woning in de toekomst flink zal toenemen, zal het wellicht mogelijk zijn om een lagere hypotheekrente te bekomen.

# 6. Maak verbouwingsplannen bekend

Als je van plan bent om met eigen middelen verbouwingen uit te voeren aan je woning, kan het slim zijn om dit te melden bij de bank. Verbouwingen kunnen immers leiden tot een hogere waarde van de woning, waardoor je mogelijk een lagere hypotheekrente kunt bekomen. Door je verbouwingsplannen te delen, kan de bank ook beter inschatten hoeveel risico ze nemen.

# 7. Kies voor een gunstige schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering is een verzekering die je afsluit bij de bank om de resterende hypotheekschuld af te betalen als je komt te overlijden. Door te kiezen voor een schuldsaldoverzekering is de bank zeker dat de volledige hypotheekschuld wordt afbetaald bij een overlijden. Dit kan leiden tot een lagere hypotheekrente.

# 8. Onderhandel met verschillende banken

Het is altijd slim om verschillende banken te contacteren en om hun hypotheekrentetarieven te vergelijken. Door te onderhandelen met verschillende banken, kun je mogelijk een beter rentetarief bekomen. Vergeet niet om ook de voorwaarden en kosten van de verschillende banken te vergelijken. Leg de andere banken je meest gunstige offerte voor en ga na of ze hier nog onder kunnen zitten. Let wel altijd op de geldigheidsduur van een offerte.

# 9. Lagere hypotheekrente door een borgstelling

Als je niet voldoende eigen inbreng hebt of een lager inkomen hebt, kan een borgstelling door bijvoorbeeld een ouder een oplossing zijn. Door de borgstelling neemt de ouder het risico op zich en kan de bank je een lagere hypotheekrente aanbieden. Houd er wel rekening mee dat dit voor de ouder ook een financieel risico met zich meebrengt.

# 10. Overweeg het oversluiten van de lening

Als je al een hypotheek met een hogere rente hebt afgesloten, kan het oversluiten van je lening naar een lening met een lagere rentevoet ook een optie zijn. Dit zal vooral interessant zijn als de huidige rentevoeten lager zijn dan toen je de hypotheek afsloot. Het oversluiten van je lening brengt wel kosten met zich mee, dus overweeg goed of dit voor jou de moeite waard is.

Extra tip: opteer voor een hypothecair mandaat

Een hypothecair mandaat is een alternatief voor een hypothecaire inschrijving. Bij een hypothecair mandaat geef je de bank het recht om een hypotheek te vestigen als je in gebreke blijft, maar doet men dit niet als je gewoon netjes betaalt. Dit zal in principe niet leiden tot een lagere hypotheekrente, maar je zal wel een lager recht op hypotheekvestiging moeten betalen. Normaal gesproken betaal je namelijk 1% registratierechten op het hypotheekbedrag. Bij een hypothecair mandaat hoef je dit niet te betalen, tenzij de bank alsnog een hypotheek vestigt.

Door al deze tips in acht te nemen, kan je een lagere hypotheekrente bekomen en kun je mogelijk duizenden euro’s besparen over de looptijd van je hypotheek. Vergeet niet om deze tips in overweging te nemen wanneer je op zoek gaat naar een hypotheek die past bij jouw financiële situatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here