DELEN

Na een ongeval met letselschade zal je al snel in contact komen te staan met de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Natuurlijk liet je na het ongeval meteen de nodige vaststellingen doen door een medisch expert. Toch ga je op basis van die vaststellingen maar beter niet zonder meer onderhandelen met de autoverzekeraar van de tegenpartij. Idealiter doe je een beroep op een juridisch expert. Met professionele bijstand valt een schadevergoeding dan ook vaak hoger uit.

Tegengestelde belangen

De eerste medische vaststellingen zullen enkel betrekking hebben op de interne en externe zichtbare letsels. Toch komen sommige aandoeningen pas na verloop van tijd tot uiting. Denk bijvoorbeeld aan een whiplash waarbij een vroege diagnose vaak gewoon onmogelijk is. Het voorstel van de verzekeraar zal steeds louter betrekking hebben op die bekende letsels. Probeer een verzekeraar maar eens te overtuigen van het bestaan van zo’n whiplash. Vaak durft de verzekeraar net niet te zeggen dat het “tussen de oren zit”. En jij zit daar dan, met die nek- en rugklachten… Het is dan ook belangrijk om de medische consolidatie af te wachten. Een juridisch expert weet dat, een verzekeraar ook. Alleen zal de verzekeraar jou dat zelden vertellen. Die houding heeft uiteraard alles te maken met jullie tegengestelde financiële belangen. Verwacht daarom ook niet dat het afwikkelingsvoorstel van de verzekeraar automatisch alle schade zal vergoeden.

Eerste juridisch contact is vaak gratis

In Nederland is het zo dat men de integrale juridische kosten bij de aansprakelijke partij kan verhalen. Dat maakt de toegang tot juridische hulp natuurlijk een stuk laagdrempeliger. Zo kan je er gewoon via Flyct.nl jouw schade melden, waarna het schadedossier gratis wordt afgehandeld. De kosten zijn dan ook voor 100% voor de verzekeraar van de aansprakelijke partij.

In België kennen we zo’n regeling niet. De rechtsplegingsvergoeding volstaat dan ook zelden om de volledige juridische kosten te vergoeden. Wel zijn er ook hier een aantal diensten waar je gratis jouw vraag kan voorleggen en kan je meestal wel een gratis adviesgesprek krijgen bij een advocaat in jouw buurt. Op basis van dat adviesgesprek kan je al dan niet beslissen om met de advocaat in zee te gaan. Op die manier staat niks jou in de weg om na het ongeval toch even een advocaat te contacteren. Indien je overigens over een rechtsbijstandsverzekering beschikt is ook in België de juridische procedure voor rekening van jouw verzekeraar. Bovendien ben je ook dan volledig vrij in de keuze van jouw advocaat. Zeker in dit geval doe je maar beter beroep op een specialist!

De oplossing voor aansprakelijkheidsdiscussies

Er zijn voldoende verhalen van verzekeraars die een schadevergoeding weigeren uit te betalen omdat ze de aansprakelijkheid van de verzekerde betwisten. Er zou een gedeelde fout zijn of de verzekerde zou helemaal geen fout hebben begaan. Lang niet alleen de schade is voor discussie vatbaar…

Een typisch voorbeeld is dat van de veiligheidsgordel. De verzekeraar zal aanhalen dat de letselschade groter is door het niet dragen ervan. Toch hoeft het niet dragen van zo’n veiligheidsgordel lang niet altijd in een lagere schadevergoeding te resulteren. Enkel indien er een verband bestaat met een zwaarder letsel is dat immers een valabel argument. Zonder advocaat kan zo’n discussie onrechtmatig in een fikse vermindering van de schadevergoeding resulteren. Een jurist zal zich daarentegen op eerdere jurisprudentie beroepen om alsnog te komen tot een integrale toewijzing van de schade aan de (verzekeraar van de) aansprakelijke. Soms is juridische hulp de enige manier om een eerlijke vergoeding te bekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here