De huizenmarkt in België behoort anno 2017 tot een van de duurste van Europa. Dit is echter een ontwikkeling die voornamelijk de afgelopen twee decennia heeft gespeeld, en er zijn nog steeds grote regionale verschillen.
Roerige jaren op de Belgische vastgoedmarkt
In de periode van 2003 tot 2013 zijn bijvoorbeeld de prijzen in vooral Vlaanderen nagenoeg verdubbeld. Een teken dat er ook in België sprake was van een huizenbubbel zoals deze ook in andere landen werd gesignaleerd. Waar in andere Europese landen tijdens de crises vanaf 2008 vooral de huizenmarkt zogezegd instortte, was dit minder het geval in België. Pas vanaf 2013 waren enkele jaren achtereen dalende prijzen te zien. Deze daling was echter wel minder groot dan in andere landen. Iets dat wel verwacht werd voor een extra daling te zorgen vanaf 2015 was de vermindering van de woonbonus (aftrekbare lening van belasting). Hoewel er eerder nog prognoses waren dat de prijzen vijf a tien procent zouden zakken, was er uiteindelijk toch in dat jaar nog een kleine stijging zichtbaar.
Zo ontwikkelde de huizenmarkt zich in 2016 en 2017
Hoewel de prijzen iets zijn gezakt, kende de Belgische vastgoedmarkt in 2016 een absoluut recordjaar qua aantal verkochte woningen. Landelijk gezien wisselde ruim 8 procent meer woningen van eigenaar dan het voorgaande jaar. De kustgemeenten deden het nog veel beter, aangezien hier bijna twintig procent meer vastgoedtransacties werden afgesloten. De prijzen zijn op veel plaatsen in 2017 weer haast gelijk aan die in het topjaar 2012.
Bron: https://pixabay.com/nl/woningen-steengroeve-steen-muur-1017547/
Oorzaken van de opkrabbelende woningmarkt
Een van de redenen waarom de vastgoedmarkt weer een grote opleving kent, is de lage rente voor een woonlening. De rente was al sinds 2015 historisch laag, maar heeft intussen toch een kleine opleving laten zien. Reden te meer voor mensen om nu nog een huis te kopen waarvoor een woonlening moet worden afgesloten. Toch wordt er nog niet verwacht dat de rentes in 2017 en begin 2018 erg zullen stijgen. Bijvoorbeeld door het uitblijven van rentestijgingen van de Europese Centrale Bank waarop deze zijn gebaseerd. De ECB heeft hiervoor gekozen door onrust op de financiële markt na berichten dat de Chinese economische groei achterblijft bij de prognoses. Er is overigens wel aangegeven hier op de langere termijn over na te gaan denken.
De gevolgen van de lage rentes
De lage rentes voor een woonlening hadden diverse gevolgen. Ten eerste kunnen mensen meer hypotheek krijgen. Dit heeft gezorgd voor een stijging van het gemiddelde bedrag van een krediet voor de aankoop van een woning. In 2016 werd voor het eerst meer dan 150.000 euro geleend, waarbij het bij het gemiddelde bedrag van een bouwkrediet zelfs om 154.600 euro ging.
Daarnaast kiezen steeds meer kredietnemers voor een langere periode met een vaste rentevoet. Intussen kiest namelijk meer dan 90 procent voor minimaal tien jaar een vaste rentevoet of een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid. Slechts een half procent van de kredietnemers kiest nog voor een puur variabele rentevoet.
Bron: https://pixabay.com/nl/home-huis-onroerend-goed-oude-2684986/
Hoe de huizenmarkt en -prijzen eind 2017 en 2018 zullen gaan ontwikkelen is moeilijk te voorspellen. Zal de stijging doorzetten zoals Logic-Immo heeft aangegeven, of zal er een einde komen aan de langdurige stijging en wordt zo de volgende bubbel gestopt?