DELEN

Door de vele abonnementsvormen, streamingdiensten en andere pakketten lopen de kosten van televisie en internet vaak hoog op. Het is, althans wat besparen betreft, dan ook een dankbare kostenpost waar wel wat marge op zit. Er zijn verschillende manieren om te besparen op tv en internet. Dat bewijzen ook onderstaande vier tips.

# 1. Bespaar op de aanschafprijs

Alles begint in principe al bij de aankoop van een tv. Vandaag de dag lopen de prijzen al snel op tot enkele duizenden euro’s en dat is misschien wel wat te veel van het goede. Ga vooral zelf na wat je nodig hebt, zowel wat de afmetingen als wat de mogelijkheden betreft. Een smart-tv kan zeker handig zijn, maar vaak is het combineren van een ouder model met Google Chromecast voordeliger.

Vergelijk bovenal televisies en wacht eventueel tot wanneer verkopers met kortingen strooien. Je hoeft daarvoor niet te wachten tot Black Friday, want multimediawinkels als Mediamarkt hebben ook op 11 november (Singles day België) altijd wel een leuke actie lopen. Wat hoe dan ook geen goed idee is, is kiezen voor pakketten waarbij je een gratis tv ontvangt. Op lange termijn zijn dergelijke pakketten zelden goedkoper.

# 2. Snoeien in je pakket

In België zijn internet en televisie over het algemeen vrij duur. Ga daarom na of je pakket niet te ruim is. Haal je de downloadlimiet in de verste verte niet? Dan kan je ook voor een lagere limiet kiezen. Maar ga bijvoorbeeld ook na of je wel echt Prime moet hebben als Netflix veel goedkoper is. Met een Smart-tv kijk je naar jouw favoriete programma’s dankzij apps als VTM GO, dus misschien kan je digitale tv wel helemaal op de schop! Controleer daarnaast of je bepaalde extraatjes niet kan schrappen. Een extra @telenet-adres vervang je nu eenmaal zo in een @outlook-adres. En dat kost je niks.

Anderzijds kost bij sommige internetproviders meer net minder. Soms is het bijvoorbeeld goedkoper om ook met je telefonie over te stappen naar Telenet, omdat je dan een goedkopere pakketprijs krijgt. Bekijk het dus steeds in een groter geheel.

# 3. Opzeggen en opnieuw beginnen

De verschillen tussen de providers zijn vrij beperkt, maar soms is het echt wel mogelijk om te besparen door over te stappen naar een andere internetprovider. Ook als dat niet het geval is, kan het lonen om je huidige abonnement op te zeggen en een nieuw abonnement aan te vragen op naam van een ander gezinslid. Nieuwe klanten krijgen vaak extra kortingen die je als trouwe klant niet ontvangt.

# 4. Verzilver kortingen

Internetproviders hebben vaak weinig transparante kortingsstructuren. Zo heeft Telenet bijvoorbeeld een sociaal tarief voor mensen met een beperkt inkomen of voor militaire oorlogsblinden. Het sociaal tarief is echter zelf aan te vragen, waardoor niet iedereen er gebruik van maakt. Indien je een handicap hebt van minimaal 80% heb je recht op een sociaal tarief voor je kabelabonnement.

Daarnaast zijn er vaak nog talloze andere kortingen mogelijk, denk bijvoorbeeld aan de Gezinsbondkorting. Aansluiten bij de Gezinsbond is natuurlijk niet gratis, maar als je her en der van een korting geniet, weet het zich vaak eenvoudig terug te verdienen. Ga dus zeker even aan het rekenen en ga na of je door de aansluiting al dan niet extra kan besparen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here