DELEN

Een overlijden is voor de nabestaanden een droevig moment. Bovendien vergt het zowel op organisatorisch als financieel vlak heel wat inspanningen en dat in een periode waar rouwen centraal zou moeten komen te staan. Een uitvaartverzekering is een ideale manier om de eigen uitvaart vooraf financieel te regelen. Anderzijds is het natuurlijk wel belangrijk dat gekozen wordt voor een polis dat ook de gewenste dekking biedt. Daarom houd je maar beter rekening met onderstaande vijf aandachtspunten.

# 1. Kies voor voldoende dekking

De kosten voor een uitvaart stijgen jaar na jaar. Om ervoor te zorgen dat je een optimale dekking geniet, is het dan ook belangrijk om die kosten in kaart te brengen. Noteer daarom hoe jij zou willen dat jouw uitvaart eruit zou komen te zien. Op basis van de geformuleerde wensen kan je een prijsonderzoek verrichten bij verschillende uitvaartverzorgers. Tot slot zal je kiezen voor een uitvaartverzekering die de kosten voor de gewenste uitvaart zal dekken. Hoe hoger die kosten zijn, hoe hoger de premie dat natuurlijk ook zal wezen.

# 2. Uitvaartverzekering met indexatie is een must

Vroeger sloot men nogal eens een uitvaartverzekering af waarbij het totaal uit te keren bedrag vooraf vastlag. Op korte termijn is dat misschien een goed idee, maar uiteraard verwachten we niet om op korte termijn te overlijden. Het probleem is dat een (goedkopere) uitvaartverzekering het uit te keren bedrag niet altijd zal indexeren. In de praktijk is dat problematisch. Waar een gewenste begrafenis momenteel 10.000 euro zal kosten, zal dat na twintig jaar en bij een gemiddelde indexatie al snel 2.000 tot 3.000 euro hoger zijn. De afgesloten verzekering zal voor de nabestaanden niet langer volstaan. Kies daarom steeds voor een uitvaartverzekering met indexatie. Natuurlijk zal de jaarlijkse premie zo ook wel een tikkeltje hoger zijn.

# 3. Verzekering in natura of kapitaal?

Bij een uitvaartverzekering heb je twee keuzes: een verzekering in natura of in kapitaal. In het eerste geval zal de verzekeraar het noodzakelijke regelen voor de uitvaart. De nabestaanden hoeven dan vrijwel niks te doen en krijgen het kapitaal nooit in handen. Bij een verzekering in kapitaal geldt het omgekeerde. Welke keuze beter is? Dat kunnen wij niet zeggen. Sommigen willen de nabestaanden graag de controle in handen geven. Omdat dat voor afleiding en samenhorigheid zou zorgen of omdat ze vinden dat de nabestaanden persoonlijke details kunnen leggen. Anderen leggen de focus op het ontzorgen van de nabestaanden. Maak vooraf jouw keuze en geef het door aan de uitvaartverzekeraar.

# 4. Lees de voorwaarden goed na

Iedere verzekeraar houdt er andere voorwaarden op na, waardoor het belangrijk is om die voorwaarden goed door te nemen. In sommige gevallen genieten de minderjarige kinderen bijvoorbeeld gratis dekking, terwijl andere verzekeringen dan weer een systeem met Carenzjaren hanteren: geen dekking gedurende een bepaalde termijn na het afsluiten van de verzekering. Bepaal vooraf aan welke voorwaarden jouw uitvaartverzekering dient te voldoen en lees steeds goed de voorwaarden van ieder verzekeringsvoorstel na.

# 5. Vergelijk verschillende voorstellen

De premieverschillen tussen de uitvaartverzekeraars zijn soms groot. Toch is vergelijken vaak moeilijk. Bij sommigen is er immers sprake van een variabele looptijd, terwijl anderen een levenslange premie hanteren. Ook de voorwaarden van de uitvaartverzekering spelen hierbij een rol. Gelukkig bestaan er ook online hulpmiddelen om het vergelijken eenvoudiger te maken.

Een voorstel gekregen van jouw verzekeraar? Misschien toch maar even die uitvaartverzekering vergelijken met aanbiedingen van andere verzekeraars.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here