DELEN

Van het besparen in de keuken tot besparingen op de auto, op grote kostenposten is het vaak vrij eenvoudig om te besparen. De energiefactuur hoort eveneens in dat rijtje thuis. Vaak hoef je daarvoor niet eens gek veel moeite te doen om op jaarbasis al een flink bedrag te besparen. Enerzijds kan je daarvoor natuurlijk van energieleverancier veranderen, maar daarnaast kan je uiteraard ook besparen door je verbruik te beperken. Deze vijf tips helpen je daarbij.

# 1. Een graadje lager in huis

De koude voetjes opwarmen aan de hond of een extra dekentje, de temperatuur een graadje lager draaien maakt het vaak net extra gezellig zonder dat je het eigenlijk zo hard hoeft te merken. Daarnaast draai je ’s nachts de chauffage dan weer wat lager, bijvoorbeeld tot 15°C. Veel kouder hoef je niet te gaan, want anders gaat er veel energie verloren om de woning opnieuw opgewarmd te krijgen. De potentiële besparing voor een gemiddeld gezin in een rijhuis loopt hierbij op tot 120 euro per jaar.

# 2. Energiezuinige toestellen

Toestellen die minder energie verbruiken, weten zich vaak eenvoudig terug te verdienen. Met een led lamp bespaar je al snel enkele euro’s per jaar per lichtpunt. Bij de nieuwste ledlampen loopt dat soms op tot meer dan tien euro per jaar per lichtpunt, zeker in vergelijking met oude gloeilampen. Bij andere toestellen kies je ook best voor een meer energievriendelijk exemplaar. Dankzij een A+++ vaatwasser zal je bijvoorbeeld vijftien euro per jaar minder verbruiken dan bij een vaatwasser met energielabel A+. Kies je telkens wanneer je in de winkel staat voor het energiezuinigste toestel, dan kan je niet alleen eindelijk eens je ecocheques uitgeven maar bespaar je bovendien al snel meer dan honderd euro per jaar aan energiekosten.

# 3. Koop machines die bij je passen

Niet alleen de energieklasse van een toestel is belangrijk, maar het totale verbruik is dat evenzeer. Zo moet je bijvoorbeeld geen diepvrieskist kopen wanneer het vriesvakje van jouw koelkast al volstaat, dat is logisch. Maar veel mensen kopen bijvoorbeeld ook een wasmachine met een grote vulcapaciteit of plaatsen een grotere tv om vervolgens de zetels wat verder te schuiven. Dan laat je de zetels toch beter staan en opteer je voor een kleinere tv. Overdrijf dus zeker niet, want niet alleen kosten dergelijke toestellen nodeloos extra geld, ook de energiefactuur stijgt enkel mee.

# 4. Sluipverbruik weren

Sluipverbruik is en blijft een eenvoudige manier om te besparen op de energiefactuur. We gebruiken onze toestellen immers vaker niet dan wel, maar printers blijven dan wel voortdurend aanstaan en opladers blijven gewoon in het stopcontact zitten. Een stel stekkerdozen met off-schakelaars en een klein beetje oplettendheid kan al resulteren in een totale besparing van zo’n honderd euro per jaar.

# 5. Plaats een spaardouchekop

Ook in de badkamer is het mogelijk om fors te besparen. Dat doe je door het bad te vervangen door een douche en de douchekop door een spaardouchekop. Niet alleen daalt het waterverbruik, maar ook de verwarmingskosten. Als je weet dat ongeveer 15% van de energiefactuur hiermee verband houdt, hoeft het niet te verbazen dat een gemiddeld gezin tot 150 euro kan besparen door gewoon een spaardouchekop te plaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here