Besparen kan op verschillende manieren. Zo kan je besparen op vaste lasten zoals de autokosten of de energiefactuur. Maar ook de wekelijkse boodschappen bieden ruimte voor besparing, zonder dat er daarom minder in de winkelkar terecht hoeft te komen. Hoe je dat doet? Daar bestaan verschillende manieren voor. Maar onderstaande 5 tips zijn alvast niet onbelangrijk.
# 1. Kies voor het huismerk
Nog te vaak opteren we voor de duurdere A-merkproducten. En dat resulteert al snel in een gepeperde rekening. Het vakblad RetailDetail onderzocht recent nog een en ander en constateerde dat het verschil maar liefst 78 tot 90% bedraagt. Neem bijvoorbeeld tomatenpuree dat toch geen noemenswaardig hoogstaand product is en waarbij maar weinig kwaliteitsverschillen merkbaar zijn. A-merk tomatenpuree kost al snel €1,89. Voor tomatenpuree van het huismerk betaal je daarentegen zo’n €0,33. Dat is geen klein verschil!
Anderzijds zijn er waarschijnlijk een aantal producten waarbij je een voorkeur hebt voor een specifiek huismerk. Echte Cola of chocoladepasta van Nutella: ze zijn vaak een tikkeltje heerlijker en voor sommigen is de meerprijs dan ook verantwoordbaar. Daar hoeft niks mis mee te zijn, zolang dergelijke voorkeuren natuurlijk binnen de perken blijven. Andere producten kunnen dus heus wel van het huismerk zijn.
# 2. Kijk uit naar promoties
Ook winkelketens helpen ons te besparen door allerhande promoties en kortingen in het leven te roepen. En daar maak je maar beter gebruik van. Knip daarom bonnetjes uit, haal de klantenkaart boven, profiteer van staffelkortingen en ga langs in meerdere winkels. Eveneens een aanrader is de applicatie Too Good To Go. Deze app hoopt voedselverspilling tegen te gaan waardoor je op het einde van de dag ‘restjes’ mag kopen bij deelnemende winkels en restaurants. Denk bijvoorbeeld aan de groenten die de groentewinkel niet kon verkopen maar die je nog perfect in een soep kan verwerken. De korting loopt daarbij op tot maar liefst 70%!
Tip: bekijk de actuele folders via Winkelfolders.be.
# 3. Maak zelf jouw maaltijden
Kant-en-klare maaltijden zijn verschrikkelijk duur en schrap je daarom van het boodschappenlijstje. Je maakt een en ander toch gewoon zelf? De ingrediënten koop je bovendien vers. Een verse sla laat zich immers veel langer bewaren dan voorverpakte sla. En zo hoef je minder weg te gooien. Maar niet alleen kant-en-klare maaltijden zijn een taboe. Hetzelfde kunnen we zeggen van de gekende salades. Een tonijnsalade kan je bijvoorbeeld perfect zelf maken. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook lekkerder. Blijven er toch restjes achter? Vaak kan je ze eenvoudig recupereren. Een en ander invriezen is altijd een goed idee. Maar ook het maken van broodpudding of soep is extra smakelijk.
# 4. Zoek naar cashback-acties
Vooral bij de lancering van nieuwe producten zijn er wel vaker zogenoemde cashback-acties. Hierbij krijg je het aankoopbedrag gewoon terugbetaald. Vroeger moest je daarvoor nog een bon invullen en een en ander opsturen, waardoor gratis eigenlijk “de prijs van een postzegel” was. Tegenwoordig kan dat gelukkig digitaal. Onder andere via de website Gratis.be spoor je eenvoudig dergelijke cashback-acties op. Het enige nadeel? Vaak kan het zo’n vier tot acht weken duren vooraleer het geld effectief op jouw rekening verschijnt. Maar intussen kan je natuurlijk wel heerlijk smullen van al die gratis producten!
# 5. Gebruik jouw ecocheques
Maaltijdcheques zijn altijd een welgekomen toevoeging. Met de jaarlijkse ecocheques weten we daarentegen minder goed wat aan te vangen. Een energievriendelijke diepvries is een goed idee. Maar bovendien kan je jouw ecocheques ook in de supermarkt gebruiken. Onder andere bij Delhaize kan je ecocheques omruilen voor biologische producten. Dergelijke biologische producten zijn iets duurder, maar zo gebruik je jouw ecocheques alvast nuttig.