DELEN

Voor een gezonde persoonlijke financiële positie is het altijd belangrijk om goed zicht op je inkomsten en uitgaven te houden. Daarbij is het uiteraard de bedoeling dat de inkomsten hoger zijn dan de uitgaven, zodat je in je dagelijkse levensonderhoud kunt voorzien en bij voorkeur ook nog iets kunt sparen. Toch kan het voorkomen dat je geld nodig hebt op een moment dat je hier niet zo bij kunt, of dat je onvoldoende zelf hebt. In dat geval kan het handig zijn om wat te lenen.

Geld nodig voor de aankoop van een nieuw huis, een verbouwing, een verre reis of voor een nieuwe auto. Waar het vroeger erg ingewikkeld was om bij een bankfiliaal geld te lenen, zijn er tegenwoordig online vele geldverstrekkers en vergelijkingssites te vinden. Deze kunnen je helpen in jouw specifieke situatie te kiezen voor de lening met de laagste rente en de beste voorwaarden. Welke mogelijkheden om geld te lenen in België zijn er eigenlijk?

Microkrediet

Voor mensen die slechts een klein bedrag nodig hebben (maximaal 2000 euro bijvoorbeeld) kan een microkrediet een goede oplossing zijn. Bij gespecialiseerde kredietverstrekkers voor microkredieten zoals PayDay kun je terecht voor bedragen van 50 tot 500 euro. Voordeel is dat de procedures door de kleine bedragen minder streng zijn, maar de rentes voor een minilening zijn vaak wel hoger dan bij een normale lening.


Bron: https://pixabay.com/en/cashbox-money-currency-cash-box-1642989/

Een persoonlijke lening

Heb je een groter bedrag nodig, dan kom je al snel uit bij een persoonlijke lening, die zowel bij de meeste banken af te sluiten zijn als bij gespecialiseerde kredietverstrekkers. Als je het geld snel nodig hebt, houd dan in gedachten dat het bij banken vaak iets langer duurt voordat je het geld daadwerkelijk op je rekening hebt staan. Bij gespecialiseerde kredietverstrekkers heb je meestal binnen een paar dagen beschikking over het geleende geld.

Doorlopend krediet

Heb je op verschillende momenten geld nodig? Bijvoorbeeld om de facturen van de aannemer te voldoen tijdens de verbouwing van je woning? Dan ben je waarschijnlijk het beste uit met een doorlopend krediet of kredietlijn, een geldreserve waaruit je op ieder gewenst moment geld kunt opnemen tot je kredietlijn. Voordelen zijn de snelle beschikking over het geld wanneer nodig, en de betaling van interesten enkel over het geleende bedrag. Een nadeel van dit type lening is dat de rente vaak hoger ligt dan bij een persoonlijke lening (maar lager dan bij een microkrediet).

Een kredietkaart

Een kredietkaart is vooral erg handig als je op reis gaat. Waar is het immers nog mogelijk vooraf een hotel of huurauto te reserveren zonder een kredietkaart? Met een kredietkaart kun je overigens ook overal ter wereld uit betaalautomaten geld in de plaatselijke valuta krijgen. Een kredietkaart is niet heel snel te verkrijgen, het duurt meestal een paar dagen voor je de kaart per post opgestuurd krijgt. Met de kaart kun je wel altijd over geld beschikken wanneer nodig, zolang je maar binnen het limiet blijft. Interest wordt enkel betaald over de geleende bedragen, al zijn de rentes wel redelijk hoog. Ander nadeel is dat je een jaarlijkse bijdrage voor de kaart moet betalen. Ook erg handig als je vaak artikelen koopt via internet, aangezien in veel gevallen de aankopen verzekerd zijn.


Bron: https://pixabay.com/en/credit-card-terminal-payment-1727353/

Geld lenen van een particulier (P2P)

Naast de verschillende leningen bij banken of geldverstrekkers begint ook het geld lenen van particulieren (peer-to-peer) steeds meer gemeengoed te worden. Er is geen tussenkomst van een bank of commerciële geldverstrekker waardoor geld lenen van een particulier veel voordeliger is. Online zijn er diverse kredietmarktplaatsen waar mensen betrouwbaar geld lenen van particulieren. De kredietmarktplaats maakt een inschatting van het financiële risico dat een particuliere geldschieter neemt bij het verstrekken van een lening aan iemand die geld wilt lenen, hoewel de particuliere geldverstrekkers altijd zelf eindverantwoordelijke blijven of ze aan de desbetreffende persoon geld willen lenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here