DELEN

Het kopen van een eigen huis is voor veel mensen een droom. Toch is het ook een gebeurtenis die een grote financiële verantwoordelijkheid met zich meedraagt, die rationeel bekeken dient te worden. Wil jij ook een huis gaan kopen in België, en moet je hiervoor een hypotheek (ook wel woonkrediet of woonlening genoemd) afsluiten? Lees dan eerst eens de nuttige informatie hieronder door over hypotheken in België.

Groei huizenmarkt in België

De huizenmarkt in België heeft net zoals die in andere Europese landen een aantal roerige jaren achter de rug. Gedurende de crises zijn de huizenprijzen in België wel maar enkel iets gezakt vanaf 2013, terwijl er vanaf 2015 alweer een explosieve groei in aantal verkochte woningen en huizenprijzen waargenomen is. Dit is onder meer het gevolg van het feit dat mensen meer hypotheek kunnen krijgen door de lage hypotheekrente in België. Zo werd in 2016 voor het eerst gemiddeld genomen meer dan 150.000 euro geleend voor de aankoop van een woning. Bij bouwkredieten ging het zelfs om ruim 154.000 euro.

Bron: https://pixabay.com/nl/geld-home-munt-investeringen-2724248

Wat is een hypotheek precies?

Een hypotheek (of woonlening of woonkrediet) is een financiering waarbij het gaat om een groot bedrag met een lange looptijd, en daardoor een gunstige rente kent. De rente is lager dan bij een andere vorm van krediet doordat de geldverstrekker het te kopen of te verbouwen of renoveren vastgoed zoals een appartement, woning of grondstuk als onderpand heeft. Qua kredietvorm kan er gekozen worden voor een annuïtaire, lineaire of aflossingsvrije hypotheek. Annuïtaire en lineaire leningen bevatten zowel een deel aflossing als rente, terwijl bij een aflossingsvrij krediet enkel rente betaald wordt.

De veranderde markt van hypotheken

De manier waarop je een hypotheek kunt afsluiten in België is de afgelopen jaren sterk veranderd. Eerder was het bijvoorbeeld altijd nodig een financieel adviseur in te schakelen. Nu kan ook zaken direct met banken of andere hypotheekverstrekkers worden gedaan. Het berekenen van de kosten van een hypotheek in België zoals aflossing en hypotheekrente kun je tegenwoordig eenvoudig zelf online. Dit is ook handig om te zien hoeveel je kunt lenen. Zodat loop je niet tegen onverwachte problemen aan tijdens het onderzoek van de bank naar je kredietwaardigheid.

De hypotheekmarkt is de afgelopen jaren ook veel internationaler en daarmee mogelijk ook concurrerender geworden. Eerder kon je enkel terecht kon bij een bank in je eigen land. Nu kunnen bijvoorbeeld Belgen ook een hypotheek afsluiten bij een Nederlandse bank, of Nederlanders bij een Belgische bank. Daarnaast is er ook meer mogelijk als je als Nederlander een hypotheek in België wilt afsluiten, of vice versa.

Voordelen van een huis kopen ten opzichte van huren

Aan het kopen van een huis zijn enige voordelen verbonden, ten opzichte van wanneer je ervoor zou kiezen te gaan huren. Zo zijn de woonlasten van een hypotheek in sommige gevallen lager dan de huur. Dit komt bijvoorbeeld door de fiscaal aantrekkelijke woonbonus en de lage rentes momenteel. Als je daarnaast een hypotheek hebt afgesloten weet je ook precies hoe hoog je woonlasten zullen zijn zolang de rentevastperiode nog loopt . Bij huren ben je daar nooit zeker van, aangezien deze jaarlijks verhoogd kunnen worden. Bij een koopwoning ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, maar dat betekent dat je ook alle vrijheid hebt bij verbouwingen of veranderingen in het interieur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here